Paradajková omáčka s mäsovými guličkami
Paradajková
omáčka s mäsovými guličkami
Rodina si vždy,
keď som urobila paradajkovú omáčku povzdychla, že je výborná, ale je jej málo.
Vymyslela som teda recept, kde budete potrebovať aspoň päťlitrový hrniec, aby
sa vám tam všetko vošlo a mali ste omáčku aspoň na tri dni.
Potrebujeme:
Na omáčku:
1500 gramov
lúpaných, pasírovaných paradajok
1 červená cibuľa
1 liter vývaru
500 mililitrov
čistej vody na dolievanie
50 gramov
polohrubej múky
1 až 2 lyžice
oleja
3 štipky mletej
škorice
2 bobkové listy
20 kusov klinčeka
Zhruba 100 gramov
práškového cukru
Na guličky:
600 gramov
mletého mäsa v pomere pol na pol hovädzie a bravčové
1 balíček
talianskych, nahrubo mletých byliniek od Vitany
5 strúčikov
cesnaku
1 malá cibuľa
2 až 3 štipky
majoránky
1 štipka rasce
2 vajcia
Strúhanka na
zahustenie
Postup prípravy:
Guličky:
Cibuľu si
nakrájame na jemno a cesnak si prelisujeme.
Všetky suroviny
zmiešame v mise a zahustíme strúhankou.
Plech si
vystelieme papierom na pečenie.
Trúbu si
rozohrejeme na 200 stupňov.
Zo zmesi tvoríme
guličky, ktoré kladieme na plech. Mne z tejto dávky vyšlo zhruba 12
guličiek.
Prvých 20 minút pečieme
na 200 stupňov, potom znížime teplotu na 150 a dopekáme ešte asi tak 30 až
40 minút podľa typu vašej trúby.
Omáčka:
Cibuľu si
nakrájame na jemno a pripravíme si stranou do veľkého hrnčeka vývar na
zaliatie.
Sitko na koreniny
si naplníme bobkovým listom a klinčekmi.
Rozohrejeme si
olej a cibuľu osmažíme do polomäkka.
Pridáme k nej
múku a urobíme zásmažku. Smažíme kratučko, asi minútu až dve, nech sa nám
zásmažka rozvonia.
Pridáme vývar a zamiešame.
Buďte opatrní, aby vás olej nepoprskal, predsa len lejete vývar do horúceho.
Následne pridáme
paradajky, pomiešame a necháme zovrieť. Ochutíme cukrom, škoricou a do
omáčky vložíme sitko, kde sme si pripravili klinčeky a bobkový list.
Necháme asi desať
minút povariť, vytiahneme sitko a ochutnáme. Omáčka určite zhustne, tak
postupne prilievajte vodu podľa toho, koľko omáčky chcete mať.
Keď sa nám
guličky upiekli a omáčka uvarila, môžeme guličky do omáčky vložiť, aby sa
spoločne prehriali. Tu však nechávam túto možnosť na vás, nemusíte guličky do
omáčky vkladať a môžete ich podávať samostatne.
Podávame s cestovinou.
Ja som použila vrtuľky.
Prajem dobrú
chuť.
Komentáře
Okomentovat