Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

    Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

 

Rodina si vždy, keď som urobila paradajkovú omáčku povzdychla, že je výborná, ale je jej málo. Vymyslela som teda recept, kde budete potrebovať aspoň päťlitrový hrniec, aby sa vám tam všetko vošlo a mali ste omáčku aspoň na tri dni.

 

 

Potrebujeme:

Na omáčku:

1500 gramov lúpaných, pasírovaných paradajok

1 červená cibuľa

1 liter vývaru

500 mililitrov čistej vody na dolievanie

50 gramov polohrubej múky

1 až 2 lyžice oleja

3 štipky mletej škorice

2 bobkové listy

20 kusov klinčeka

Zhruba 100 gramov práškového cukru

 

 

Na guličky:

600 gramov mletého mäsa v pomere pol na pol hovädzie a bravčové

1 balíček talianskych, nahrubo mletých byliniek od Vitany

5 strúčikov cesnaku

1 malá cibuľa

2 až 3 štipky majoránky

1 štipka rasce

2 vajcia

Strúhanka na zahustenie

 

 

Postup prípravy:

Guličky:

Cibuľu si nakrájame na jemno a cesnak si prelisujeme.

Všetky suroviny zmiešame v mise a zahustíme strúhankou.

Plech si vystelieme papierom na pečenie.

Trúbu si rozohrejeme na 200 stupňov.

Zo zmesi tvoríme guličky, ktoré kladieme na plech. Mne z tejto dávky vyšlo zhruba 12 guličiek.

Prvých 20 minút pečieme na 200 stupňov, potom znížime teplotu na 150 a dopekáme ešte asi tak 30 až 40 minút podľa typu vašej trúby.

 

 

Omáčka:

Cibuľu si nakrájame na jemno a pripravíme si stranou do veľkého hrnčeka vývar na zaliatie.

Sitko na koreniny si naplníme bobkovým listom a klinčekmi.

Rozohrejeme si olej a cibuľu osmažíme do polomäkka.

Pridáme k nej múku a urobíme zásmažku. Smažíme kratučko, asi minútu až dve, nech sa nám zásmažka rozvonia.

Pridáme vývar a zamiešame. Buďte opatrní, aby vás olej nepoprskal, predsa len lejete vývar do horúceho.

Následne pridáme paradajky, pomiešame a necháme zovrieť. Ochutíme cukrom, škoricou a do omáčky vložíme sitko, kde sme si pripravili klinčeky a bobkový list.

Necháme asi desať minút povariť, vytiahneme sitko a ochutnáme. Omáčka určite zhustne, tak postupne prilievajte vodu podľa toho, koľko omáčky chcete mať.

Keď sa nám guličky upiekli a omáčka uvarila, môžeme guličky do omáčky vložiť, aby sa spoločne prehriali. Tu však nechávam túto možnosť na vás, nemusíte guličky do omáčky vkladať a môžete ich podávať samostatne.

Podávame s cestovinou. Ja som použila vrtuľky.

Prajem dobrú chuť.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Tvarohovo banánový dezert

Kuracie mäso trošku inak