Segedínsky guláš
Guláše sú veľkou parketou môjho manžela. Do tohto typu jedla mu teda vôbec nezasahujem. Nakoľko som sa ale zúčastnila prípravy, ale hlavne ochutnávky, recept zverejňujem.
Potrebujeme:
1 kg bravčového pliecka
20 až 30 gramov Gulášového korenia
1 kg cibule v nelúpanom stave
1 lyžica bravčovej masti
1 kg kapusty
1 až 2 lyžičky sladkej mletej papriky
250 mililitrov kyslej smotany
250 mililitrov smotany do omáčky, prípadne šľahačkovej smotany
zásmažka na zahustenie
Postup prípravy:
Mäso si nakrájame na kocky a ochutíme gulášovým korením. Necháme cez noc v chladničke odležať.
Cibuľu si nakrájame najemno. Kapustu si, pokiaľ je dlhá, nakrájame na menšie kúsky a vytlačíme z nej prebytočnú šťavu.
V hlbokej panvici alebo hrnci si rozohrejeme masť a mäso si orestujeme. Keď pustí šťavu, pridáme k nemu najemno nakrájanú cibuľu a premiešame. Dusíme spoločne až do doby, kedy sa cibuľa nezačne rozpadať a mäso nebude mäkké. Následne pridáme kapustu, premiešame a necháme spoločne dusiť. Ak by chýbala šťava, podlejeme trochu vodou a necháme dusiť. Vody dáme len toľko, aby mäso neplávalo, ale dusilo sa.
Pridáme lyžičku až dve sladkej papriky a premiešame.
Ak už máme kapustu skoro mäkkú, pridáme kyslú smotanu a aby v tégliku nič nezostalo, nalejeme do neho vodu a vlejeme do guláša.
následne pridáme i smotanu do omáčok a rovnako do tégliku napustíme vodu,, aby sa vypláchol a vlejeme ju do guláša. Všetko zamiešame a necháme prevariť.
Keď sa smotany v guláši prevaria, zahustíme zásmažkou buďto instantnou, alebo si ju na vedľajšej panvici pripravíme z múky a oleja.
Pokrm zahustíme, necháme chvíľku prebublať a odstavíme.
Podávame s knedľou.
Komentáře
Okomentovat