Svätomartinské rožteky
Dnes si upečieme svätomartinské rožteky. My sme ich na Slovensku teda nikdy nepiekli, ale tu, v Českej republike, je ich pečenie bežné. Tak sa do toho dajme, nie je to až tak zložité.
Potrebujeme:
Na cesto:
400 gramov hladkej múky
250 gramov obyčajného masla
250 gramov kyslej smotany
1 štipka soli
Na náplň:
200 gramov vlašských orechov
2 vrchovaté lyžice medu
1 šľahačková smotana, pokiaľ nemáte, dajte buď obyčajnú, alebo pridajte mlieko a trochu masla
2 až 3 štipky perníkového korenia, alebo škorice, pokiaľ nemáte
Postup prípravy.
Z uvedených surovín si vypracujeme cesto. Pozor, bude trochu lepiť, ale nenechajte sa odradiť. Následne ho dajte do chladničky vychladiť. Ja som mala málo času, tak som ho dala na hodinu do mrazničky.
Pokiaľ sa cesto chladí, urobíme si náplň. Orechy si nasekáme na jemno. Celý obsah vysypeme do hrnca, k orechom pridáme med, smotanu a perníkové korenie. Necháme krátko prevrieť, zhruba minútu dve a odstavíme. Počkáme, než náplň vychladne.
Keď nám cesto vychladlo, rozdelíme si ho na štyri časti. Ja som tieto časti vyťahovala z chladničky postupne, aby držalo tvar a neroztekalo sa.
Pripravíme si vál, posypeme ho múkou a vezmeme si prvú časť cesta, ktorú vyvaľkáme na guľatý plát. Tento plát potom rozdelíme na osem trojuholníkov. Mne to ale nešlo, tak som si cesto rozkrájala na trojuholníky odhadom. Na každý trojuholník som položila lyžičku orechovej náplne a smerom od najširšej časti zrolovala do rožteka. Okraje je potreba pevne uzavrieť smerom dovnútra rožteka. Takto som postupovala, až som minula celé cesto. Z uvedenej dávky mi vyšlo 30 rožtekov.
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Plech nemusíte vymazávať, rožteky stačí položiť na papier na pečenie.
Po dopečení ich necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat