Karfiolová zmes so zemiakmi
Receptov na
karfiol je pomerne dosť, ale my si dnes urobíme jeden, ktorý je takzvane z jedného
pekáča, čo vám ušetrí čas a energiu.
Potrebujeme:
1 karfiol zhruba
500 gramov v očistenom stave
8 menších
zemiakov, zhruba 65 gramov
1 červená cibuľa
200 mililitrov
šľahačkovej smotany
200 gramov
strúhaného syra
8 malých paradajok,
alebo jedna veľká cca 100 gramov
4 vajcia
Soľ na ochutenie
Čierne mleté
korenie
Hrsť byliniek do
polievky
Postup prípravy:
Karfiol si
očistíme a dáme ho variť do polomäkka v osolenej vode.
Než sa karfiol
uvarí, nakrájame si cibuľu na jemno, paradajky na osminky, pripravíme si do
misky dve vajíčka, ktoré si ochutíme. V druhej miske si zmiešame ďalšie
dve vajíčka so smotanou a taktiež ich ochutíme soľou a korením.
Zemiaky si
ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Keď sa karfiol
uvarí, necháme ho vychladnúť.
Následne si
najprv na oleji orestujeme cibuľu do polomäkka, pridáme nastrúhané zemiaky a asi
päť minút restujeme. Ako posledné pridávame paradajky, ktoré len krátko
orestujeme. Zmes odstavíme a začneme sa venovať karfiolu. Vezmeme si
väčšiu misu, kde karfiol premiestnime. Postupne pridáme zemiakovú zmes a zamiešame.
Dochutíme polievkovými bylinkami, soľou a korením. Následne pridáme prvé
dve vajíčka a strúhaný syr. Opäť zmes premiešame. Pokiaľ by vám to nešlo
varechou či metličkou, , kľudne môžete spracovávať i rukami.
Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov. Než sa rúra rozohreje, pripravíme si zapekaciu misu, kde premiestnime nami pripravenú zmes. Následne ju ešte polejeme vajíčkami so smotanou, prikryjeme a dáme piecť zhruba na hodinu. Ak by ani po hodine nebola zmes stuhnutá, ešte čas pridajte. Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat