Krehký koláč s ovocím
Dnes si spolu upečieme koláč, ktorý je výborný a jednoduchý. Zvládnu ho i začiatočníci. Je to trošku kalorická bomba, ale keď chcete ľudí pohostiť a dať si ku káve niečo dobré, s týmto koláčom neurobíte chybu.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 gramov hladkej múky
125 gramov masla
1 vajce
125 gramov práškového cukru
kôra s polovice citróna
šťava z polovice citróna
Na krém:
1 vanilkový puding
250 gramov plnotučného tvarohu
300 mililitrov mlieka
3 lyžice cukru
ovocie na dozdobenie
Postup prípravy:
Budeme potrebovať hlbšiu misu. Odvážime si do nej múku, následne pridáme maslo, cukor, vajce. Nastrúhame si kôru z citrónu a vytlačíme šťavu z citrónu. Taktiež pridáme do misy. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky vychladiť.
Zatiaľ čo sa cesto chladí, urobíme si krém. 300 mililitrov mlieka si rozdelíme na polovice. Prvú polovicu dáme do hrnca zovrieť, do druhej polovice rozmiešame pudingový prášok. Keď mlieko zovrie, prilejeme mlieko s pudingom a miešame do zhustnutia. Keď puding zhustne, primiešame doň ešte tvaroh a cukor. Dôkladne rozmiešame.
Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov. Pokiaľ máte menší plech, môžete ho použiť, ale ja som na tieto účely využila guľatú formu na tortu. Vystelieme si ju papierom na pečenie, cesto do formy rozprestrieme tak, aby boli zakryté i boky formy. Na pripravené cesto rozotrieme pudingovo-tvarohový krém a na krém poukladáme ovocie, ktoré máme aktuálne doma. My sme mali jahody, tak som robila jahodovú verziu.
Pečieme podľa typu trúby asi 40 minút. Ja som to ani po tom základnom čase nemala upečené. Piekla som asi hodinu. Nebojte sa, vrch bude mäký a bude sa vám zdať, že to nie je upečené. Keď koláč vytiahnete a necháte ho stuhnúť do druhého dňa, bude vynikajúci. Dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat