Domáce pečivo bez kysnutia
Občas sa stane, že potrebujete upiecť pečivo doma, pretože zrovna došiel chleba, alebo ste nezohnali rožky v obchode. Času je málo, pokiaľ by vykyslo cesto, bolo by už neskoro. Dnes vám ponúkam recept na žemle a bagety bez kysnutia.
Potrebujeme:
600 gramov hladkej múky
370 mililitrov vlažnej vody
50 mililitrov oleja
1 celá kocka droždia
1,5 lyžičky soli
1,5 lyžičky cukru
Semienka alebo syr na posypanie, bielko na potretie
Postup prípravy.
Z uvedených surovín si vypracujeme jemne lepivé cesto a necháme ho asi 10 minút v mise odstáť. Vál si podsypeme trochou múky a tvoríme placky. Následne plníme formy na žemle tvarovanými plackami z cesta, ktoré potierame slanou vodou, alebo rozšľahaným bielkom. Môžeme posypať hrubou soľou alebo syrom.
Pečieme na 250 stupňom zhruba 10 minút.
Z uvedenej dávky mi vyšlo šesť žemlí a šesť menších bagiet.
Komentáře
Okomentovat