Donuty pečené v trúbe

Dnes si upečieme pečivo, ktoré chutí hlavne deťom, ale určite i dospelí nepohrdnú niečím sladkým. Recept na donuty už tu jeden je, ale dnes to trochu vylepšíme o praktickú skúsenosť a inovácie. Pretože som si kúpila priamo formu, nemusím donuty piecť na panvici ani v donutovači.


Potrebujeme:
Na kvások:
1 lyžička cukru
20 gramov droždia
50 mililitrov mlieka

Na cesto:
200 gramov hladkej múky
70 gramov obyčajného masla
40 gramov krištáľového cukru
2 žĺtky
100 mililitrov mlieka
1 hrsť kokosu, prípadne trocha citrónovej kôry
1 štipka soli


Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru necháme vzísť kvások, cca 5 až 10 minút.
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Maslo si rozpustíme.
Ku kvásku postupne pridáme mlieko, žĺtky, rozpustené maslo, múku, cukor, kokos alebo citrónovú kôru, soľ a vymiešame polotuhé cesto.
Formu si vymažeme olejom a postupne plníme okienka zhruba do jednej tretiny. Môžeme použiť vrecko na zdobenie, ak nemáte, stačí i malá lyžička. Prikryté necháme na teplom mieste kysnúť asi pol hodinu. Zatiaľ čo cesto kysne, rozohrejeme si trúbu na 180 stupňov. Následne utierku odstránime a pečieme odokryté zhruba 15 až 20 minút. Záleží na výkone trúby. Nám stačilo 15 minút.
Z jednej dávky cesta nám vyšlo presne 12 donutov.
Po dopečení ich môžete ozdobiť polevou alebo čokoládovou posýpkou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Tvarohovo banánový dezert

Kuracie mäso trošku inak