Zapečený karfiol so zemiakmi
Dnes si uvaríme niečo z jedného pekáča. Mám rada tieto recepty, ale tento bude predsa len trošku prácnejší na prípravu.
Potrebujeme:
1 kg karfiolu bez listov
1 kg zemiakov
1 väčšia červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
1 balíček strúhaného syra, ja som dala Parmazán
5 vajec
1 16 percentná smotana
300 g mäkkého salámu v celku
1 lyžička kari korenia
1 štipka bazalky
1 až 2 štipky kmínu
1 lyžička soli
Soľ na dochutenie podľa potreby
20 gramov masla
Maslo na vymazanie pekáča
Postup prípravy:
Karfiol si rozoberieme na ružičky a uvaríme v slanej vode do polomäkka, následne zlejeme a odstavíme.
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na hrubšie plátky. Uvaríme v osolenej a kmínom ochutenej vode do polomäkka, zlejeme a odstavíme.
Cibuľu si nakrájame na jemno, salám na kocky, cesnak na plátky.
Na 20 gramoch masla si osmažíme cibuľu a na kocky nakrájaný salám. Ochutíme bazalkou, kari a osmažíme. Ako posledný pridáme cesnak a len krátko prevaríme, aby zavoňal a nespálil sa.
Zmes takto na sporáku pripravujeme asi 6 až 8 minút. Čas je orientačný.
Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov.
Pekáč si vymažeme maslom a naskladáme doň zemiaky. Mäsovú zmes môžeme primiešať k už uvarenému karfiolu. Spoločne všetko navrstvíme do pekáča. Ja som to so zemiakmi rovno pomiešala, až sa to zapečie ako celok.
Prikryté dáme piecť na 25 minút.
V miske si vyšľaháme so smotanou 5 vajec, ktoré osolíme. Po prvých 25 minútach pečenia pekáč vytiahneme a zmes zalejeme smotanou s vajcami a dáme piecť na ďalších 25 minút.
Po uplynutí času pekáč vytiahneme, skontrolujeme, či je všetko mäkké a posypeme strúhaným syrom.
Trúbu vypneme a pekáč do nej ešte na zhruba desať minút vložíme, aby sa syr zapiekol, ale nespálil.
Podávať môžeme so zeleninovým šalátom. Poprajem už len dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat