Domáce bagety a žemle
Pečivo som v obchode nezohnala, tak som sa v jeden podvečer pustila do pečenia. Pravdou je, že som chcela vyskúšať i nové formy na pečenie žemlí a bagiet, a tak som našla recept, ktorý sa dal použiť na obe varianty naraz. Recept na rožky i žemle tu už je, ale tento sa mi zdá ešte lepší.
Potrebujeme:
450 ml vody
15 gramov soli
15 gramov cukru
1 kocka kvasníc
750 gramov hladkej chlebovej múky
90 gramov masti
Postup prípravy:
Cesto som robila v domácej pekárni, ale ak nemáte, s uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme hodinu vykysnúť. Vy, ktoré máte pekáreň, nalejte najprv mokré suroviny, potom suché a na záver na múku dajte cukor a rozdrobené kvasnice.
Nastavte si program cesto a nechajte pekáreň pracovať.
Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske premieste a tvarujte žemle a bagety, ktoré uložíte na plech na papier na pečenie, alebo do foriem na žemle a bagety. Ak máme raznicu na žemle, môžeme ju použiť a budú tak vyzerať, ako by ste ich plietli. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.
Trúbu si rozohrejeme na 230 stupňov a pečieme desať minút. Následne vytiahneme, necháme vychladnúť a poprajem už len dobrú chuť.
Z uvedenej dávky nám vyšlo šesť žemlí a tri bagety.
Komentáře
Okomentovat