Makovec s jablkami

Cez víkend si vždy upečieme niečo dobré. Dnes prišiel na rad koláč Makovec. Neviem presne, ako sa volá v slovenčine, ale český názov je Makovec.

 

 

Potrebujeme:

400 gramov hladkej múky

200 gramov maku s cukrom (dá sa kúpiť bežne v obchode)

2 stredne veľké jablká

1 balíček vanilkového cukru

180 gramov práškového cukru

1 vajce

3 deci mlieka

70 gramov zmäknutého masla

1 prášok do pečiva

1 čokoládová poleva

 

 

Postup prípravy:

Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

V prvej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a mak.

V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom a vajíčkom do hustého krému.

K maslu s cukrom a vajíčkom prisypávame makovo múčnu zmes a prilievame mlieko za postupného došľahávania.

Ako posledné do cesta zamiešame nastrúhané jabĺčka.

Vznikne vám hustejšie cesto. Pokiaľ by bolo príliš husté, dolejte ešte pol deci oleja.

Plech si vyložíme buď papierom na pečenie, alebo ho vymažeme maslom a posypeme strúhankou. Cesto rovnomerne na plech vylejeme a rozotrieme.

Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov. Pečieme odokryté asi 30 minút. Potom koláč skontrolujeme špilkou, aby sa nelepil. Ešte na horúci koláč natrieme čokoládovú polevu. Aby sa nám poleva roztopila, stačí ju dať do zhruba 60 stupňovej vody asi na desať minút rozpustiť. Následne odstrihneme roh obalu, aby nám vznikla malá dierka, cez ktorú polevu nanášame na koláč.

Po nanesení polevy necháme koláč vychladnúť, aby poleva stuhla. Prajem dobrú chuť.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Panenka na smotane a paradajkách

Donutky s donutkovača

Hrnčekový koláč s tvarohom a slivkami