Veľkonočné bochníky
Mazance sa na Slovensku príliš nepečú, ale v Českej republike je to bežné veľkonočné pečivo. Recept mi poradila známa a nebol dôvod ho nevyskúšať. Ja som tieto mazance, alebo bochníčky piekla prvý krát a hneď sa podarili. Tak poďte skúsiť so mnou, určite vám bude chutiť.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
22 dkg cukru
20 dkg masla
5 dkg kvasníc
500 ml mlieka
3 ´žĺtka
10 dkg hrozienok
Štipka soli
5 dkg mandlí na plátky
2 až 3 štipky citrónovej kôry
Šťava z citrónu
Postup prípravy.
Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Z uvedených surovín si vypracujeme tuhšie cesto. Surovín je veľa a bude to chcieť rukami poriadne zabrať, aby vám cesto vyšlo tak, aby sa nelepilo, bolo vláčne a mohli ste ho z misy vytiahnuť a pohadzovať si s ním. Musí to byť mäkká, ale pružná guľa.
Cesto necháme vykysnúť asi hodinu a pol. Následne si plech vystelieme papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 200 stupňov.
Z cesta si vytvoríme niekoľko bochníkov. Ja som sa rozhodla pre štyri. Rukami bochníky vytvarujeme do guľata, potrieme rozšľahanými bielkami a posypeme plátkami mandlí. Necháme ešte chvíľu cca desať minút podkysnúť.
Následne pečieme na 200 stupňov asi 25 minút. Ak by sa vám zdal čas krátky, určite skontrolujte a prípadne ešte pár minút pridajte.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat