Veľkonočné bochníky

    Mazance sa na Slovensku príliš nepečú, ale v Českej republike je to bežné veľkonočné pečivo. Recept mi poradila známa a nebol dôvod ho nevyskúšať. Ja som tieto mazance, alebo bochníčky  piekla prvý krát a hneď sa podarili. Tak poďte skúsiť so mnou, určite vám bude chutiť.

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

22 dkg cukru

20 dkg masla

5 dkg kvasníc

500 ml mlieka

3 ´žĺtka

10 dkg hrozienok

Štipka soli

5 dkg mandlí na plátky

2 až 3 štipky citrónovej kôry

Šťava z citrónu

 

 

Postup prípravy.

Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Z uvedených surovín si vypracujeme tuhšie cesto. Surovín je veľa a bude to chcieť rukami poriadne zabrať, aby vám cesto vyšlo tak, aby sa nelepilo, bolo vláčne a mohli ste ho z misy vytiahnuť a pohadzovať si s ním. Musí to byť mäkká, ale pružná guľa.

Cesto necháme vykysnúť asi hodinu a pol. Následne si plech vystelieme papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 200 stupňov.

Z cesta si vytvoríme niekoľko bochníkov. Ja som sa rozhodla pre štyri. Rukami  bochníky vytvarujeme do guľata, potrieme rozšľahanými bielkami a posypeme plátkami mandlí. Necháme ešte chvíľu cca desať minút podkysnúť.

Následne pečieme na 200 stupňov asi 25 minút. Ak by sa vám zdal čas krátky, určite skontrolujte a prípadne ešte pár minút pridajte.

Prajem dobrú chuť.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza