Hrachová kaša
Pri vyslovení názvu jedla hrachová kaša sa asi všetkým z nás pripomenú školské jedálne. No nakoľko sme predsa len mali chuť, tak som pripravila takú celkom jednoduchú.
Potrebujeme:
250 gramov lúpaného poleného hrachu
500 ml vody
1 lyžica masti
1 cibuľa
2 lyžice hladkej múky
Štipka soli
Štipka majoránky
Pár plátkov sušeného cesnaku, alebo dva strúčiky živého
500 ml vývaru
Postup prípravy:
Hrach si namočíme, aby trošku zmäkol. Následne ho opláchneme a nasypeme do hrnca. K hrachu hneď prilejeme pol litra vody a dáme variť. Keď hrach začne vrieť, plameň stiahneme. Zhruba po pol hodine varenia na najmenší plameň hrach osolíme a ochutíme. Necháme ešte tak 15 minút variť až hrach úplne nezmäkne a nezačne sa rozpadať.
V druhom hrnci si rozohrejeme masť a opražíme na nej vopred nakrájanú cibuľku. Poprášime múkou a krátko osmažíme. Následne zalejeme pol litrom vývaru a necháme asi 10 minút prebublávať na miernom plameni. Potom vývar s cibuľkou pomaly vlejeme k hrachovej kaši a pomiešame. Necháme chvíľku povariť a odstavíme. Následne kašu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a máme hotovo. Kašu podávame s opečeným špekáčikom.
Komentáře
Okomentovat