Živánska pochúťka

Ku niektorým receptom vás privedie zhoda okolností. Nachádzala som sa zrovna na Slovensku, keď sa ku mne dostala zmes korenín na Živánsku. V hlave mi bežal zoznam surovín a nakoľko som zistila, že to pôjde, dala som sa doma do práce.

 

Potrebujeme:

1 sáčok zmes korenia živánska pochúťka

4 stredne veľké cibule

7 zemiakov

700 g bravčového mäsa, my sme použili kotlety

200 gramov oravskej slaninky

Bravčová masť na vymastenie pekáča

Soľ

Korenie

1 dl Oleja

 

Postup prípravy:

Na začiatku si pripravíme marinádu. Do deci oleja rozmiešame vo väčšej miske zmes živánska pochúťka. Mäso si nakrájame na kocky a zamiešame ho spolu s marinádou. Rukami dobre mäsko s koreninami premiešame a dáme na tri hodiny do chladničky.

Nakrájame si cibuľku na kúsky, našúpeme a nakrájame zemiaky na plátky. Zemiaky osolíme a okoreníme. Nebojte sa toho. Tri štipky korenia a asi šesť štipiek soli nič nepokazia. Pekáč, alebo jánsku misu si vymažeme bravčovou masťou, na spodok poukladáme zemiaky, na zemiaky navrstvíme cibuľu, na cibuľu navrstvíme mäso a slaninku, na mäso a slaninku opäť cibuľu a na cibuľu opäť zemiaky.

Vznikne nám päť vrstiev. Pekáč, alebo misu zatvoríme, vložíme do trúby a pečieme na 200 stupňoch zhruba hodinu. Po hodine môžeme trúbu vypnúť a ešte pätnásť minút nechať dôjsť. Neodporúčam vyťahovať pekáč hneď. Okraje veľmi pália. Rovnako aj Jánska misa. Vždy vyťahovať s chňapkami. Utierka je príliš tenká, popálili by ste sa.

Tento recept je verzia bez alobalu. Ak má pekáč, či misa veko, netreba alobal. Alobal sa využíva v situáciách, ak zmes chceme piecť na ohni, alebo nemáme plech s vrchnákom.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Donutky s donutkovača

Domáca pizza