Zemiakové posúchy

Dnes si urobíme recept, ktorý môžem nazvať jedlom môjho dectva. Dlho som ho nevedela nikde nájsť, aby chutil ako to, čo som od mala poznala. Tak poďme na to.

 

 

Potrebujeme:

Na cesto:

1kg polohrubá múka

200ml pochúťková smotana

1dcl olej

42g droždie

2 vajcia

½ l mlieka

2PL cukor kryštál

2PL soľ

Plnka:

1kg zemiakov

Maslo

Mlieko

Soľ

 

Cesnak na posypanie

 

 

Postup prípravy:

Z 250 ml mlieka, dvoch lyžíc cukru a droždia zarobíme kvások a necháme vzísť, zhruba 5 minút. Do misy si dáme múku, smotanu, vajcia, olej, soľ a vykysnutý kvások. Vymiešame cesto. Mlieko pridávame postupne, podľa toho ako múka saje. Cesto musí mať vláčnu konzistenciu, nesmie byť príliš riedke. Hotové cesto dáme na hodinu vykysnúť na teplé miesto.

Pokým nám cesto kysne, uvaríme si zemiaky nakrájané na drobno, ochutíme soľou a rascou. Z uvarených zemiakov urobíme kašu, ku ktorej pridáme mlieko a maslo, aby bola vláčnejšia.

Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme pred tým naolejovali a jemne posypali múkou. 

Cesto si rozváľame na plát hrubý tak tri štyri centimetre. Pohárom vykrajujeme šišky, z ktorých si utľapkáme placky o hrúbke jeden centimeter.  Na placku dáme lyžicu zemiakovej kaše a zabalíme ako buchtu. Tú znovu roztlačíme na placku. Takéto posúchy kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme na 180 stupňov zhruba dvadsať minút. Po upečení posúchy potrieme olejom s rozlisovaným cesnakom.

 

Poznámky:

Ak by sa vám šišky z cesta nedarili, stačí kus cesta odtrhnúť, vymodelovať placku, naplniť a uzavrieť. Na chuti to nič neuberie.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza