Zeleninová polievka s nokmi
Ku uvareniu tejto vynikajúcej polievočky nás donútil balíček zeleniny v chladničke. Stále sme ho obchádzali, odkladali až ho bolo treba spotrebovať. Nemám rada nakrájanú zeleninu v polievke a tak sme krájanie krásne obišli a chuťový zážitok bol zaručený. Tak poďte so mnou variť, pochutíte si.
Potrebujeme:
Balíček zeleniny na polievku
V prípade, že nemáte tak:
3 menšie mrkvy
2 menšie petržleny
1 kúsok karfiolu
1 štvrtina zeleru
1 menšia cibuľa
1 stredne veľký zemiak
Olej
4 kuracie bujóny
Korenie
Soľ
kmín
2 vajcia
Vegeta
Polohrubá múka
Postup prípravy
Všetkú zeleninu okrem cibule nastrúhame nahrubo. Cibuľu si nakrájame na drobno zvlášť.
Do hrnca dáme rozpáliť olej a cibuľu osmažíme do sklovita zhruba dve tri minútky. Pridáme nastrúhanú zeleninu a restujeme zhruba tri štyri minútky. Podlejeme 200 ml vody a necháme variť.
Pridáme soľ, korenie, kmín a štyri bujóny. Opäť podlejeme 200 ml vody a necháme variť. Ak by sa vám chuť nezdala, dochuťte podľa seba.
Vodu dolievajte podľa toho koľko chcete mať polievky. Ja som doliala ešte liter vody, aby bolo polievky na dva dni.
Keď zelenina zmäkne, máme hotovo. Polievku netreba zahusťovať. Zemiak ju dostatočne zahustí.
Noki
Noki si pripravíme do misky zmiešaním dvoch vajec s trochou múky a vegetou. Musí vám vzniknúť ťahavé hustejšie cestíčko.
Cez halušnicu cesto prepasírujeme rovno do polievky. Vzniknú v nej malé nočky. Chvíľu povaríme, ochutnáme a môžeme nakladať na tanier.
Prajem dobrú chuť a veľa šťastia pri príprave.
Poznámka:
Halušnica ktorú mám na mysli je obdĺžnikového tvaru s nádobkou
do ktorej sa nadávkuje cesto. Smerom do strán pri posúvaní sa tak cesto samo
prepadáva cez dierky do hrnca. Týmto spôsobom vznikajú noky, ktoré v polievke vplyvom varu spevnia do
tvaru, ktorý poznáme na tanieri.
Komentáře
Okomentovat