Zázvorový perník

Opäť sme objavili dobrý recept na niečo sladké a nezvyčajné. A tak sme si v piatok upiekli zázvorový perník. Podávali sme ho včera ako dezert pri rodinnom obede. Verím, že vám bude chutiť. Nech vás však neodradia ingrediencie, ktoré do perníku idú.

 

 

Potrebujeme:

400 g nastrúhaných jabĺk

1 vajce

2 lyžičky mletého zázvoru

1 dl olivového oleja

2 lyžičky perníkového korenia

2 dl mlieka

2 dl čierneho piva

1 štipka soli

1 štipka citrónovej kôry

200 g kryštálový cukor

2 lyžice kakaa

2 lyžičky jedlej sódy

400 g polohrubej múky

Maslo na vymazanie plechu

Strúhanka na vysypanie plechu

 

 

Postup prípravy:

Najprv si do misy dáme všetky sypké suroviny.

Následne pridáme olej, pivo, jablká a a vajce.

Cesto poriadne vymiešame, aby sa rozpustil cukor a všetky ingrediencie sa spojili.

Na 400 gramov postrúhaných jabĺk budete potrebovať asi 600 gramov jabĺk v celku. Keď ich ošúpete a odjadrincujete, mali by ste po nastrúhaní dostať 400 gramov.

Plech si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.

Cesto naň rozprestrieme. Mne stačil plech o veľkosti 40 krát 26 centimetrov, hlboký asi 4 centimetre.

Pečieme v rozohriatej trúbe na 180 stupňov asi 30 až 35 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme.

Kto má rád, môže na perník dať polevu, či už citrónovú, čokoládovú, či hocijakú inú- Ja som na perník polevu nedávala.

Ak by sa vám zdal perník málo zázvorový, tak do cesta ešte okrem dvoch lyžičiek zázvoru pridajte jednu väčšiu štipku.

Prajem dobrú chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Donutky s donutkovača

Domáca pizza