Zázvorový perník
Opäť sme objavili dobrý recept na niečo sladké a nezvyčajné. A tak sme si v piatok upiekli zázvorový perník. Podávali sme ho včera ako dezert pri rodinnom obede. Verím, že vám bude chutiť. Nech vás však neodradia ingrediencie, ktoré do perníku idú.
Potrebujeme:
400 g nastrúhaných jabĺk
1 vajce
2 lyžičky mletého zázvoru
1 dl olivového oleja
2 lyžičky perníkového korenia
2 dl mlieka
2 dl čierneho piva
1 štipka soli
1 štipka citrónovej kôry
200 g kryštálový cukor
2 lyžice kakaa
2 lyžičky jedlej sódy
400 g polohrubej múky
Maslo na vymazanie plechu
Strúhanka na vysypanie plechu
Postup prípravy:
Najprv si do misy dáme všetky sypké suroviny.
Následne pridáme olej, pivo, jablká a a vajce.
Cesto poriadne vymiešame, aby sa rozpustil cukor a všetky ingrediencie sa spojili.
Na 400 gramov postrúhaných jabĺk budete potrebovať asi 600 gramov jabĺk v celku. Keď ich ošúpete a odjadrincujete, mali by ste po nastrúhaní dostať 400 gramov.
Plech si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
Cesto naň rozprestrieme. Mne stačil plech o veľkosti 40 krát 26 centimetrov, hlboký asi 4 centimetre.
Pečieme v rozohriatej trúbe na 180 stupňov asi 30 až 35 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme.
Kto má rád, môže na perník dať polevu, či už citrónovú, čokoládovú, či hocijakú inú- Ja som na perník polevu nedávala.
Ak by sa vám zdal perník málo zázvorový, tak do cesta ešte okrem dvoch lyžičiek zázvoru pridajte jednu väčšiu štipku.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat