Vianočné medové perníčky

Bez medovníkov to nejde. My sme tento rok piekli prvý krát a chceli sme vyskúšať recept, ktorý je iný ako zvyčajne na medovníky býva. Tak poďte s nami piecť. Hádam to niekoho inšpiruje.

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

350 ml medu

500 ml vody

1 polovica prášku do perníku

1 lyžica mletej škorice

3 lyžice citrónovej šťavy

500 g práškového cukru

2 vajcia

500 ml oleja

4 lyžice práškového cukru

1 bielok

Pol balíčka perníkového korenia

1 lyžička škrobu Solamil

2 lyžičky jedlej sódy

100 ml kyslej marmelády

 

Počet porcií – 10 plechov

 

 

Postup prípravy:

Cukor, med a vodu dáme do hrnca a rozvaríme na sirup.

Postupne pridávame marmeládu.

Ako náhle sa zo surovín urobí sirup, pridáme 500 g múky a za stáleho miešania povaríme. Je to tak dve tri minútky, lebo múka sa bude mať tendenciu pripaľovať.

Zmes necháme vychladnúť a následne primiešame olej a vajcia.

V chladničke necháme hmotu uležať do druhého dňa.

Na druhý deň do cesta primiešame 500 g múky, prášok do perníku, škoricu, perníkové korenie a jedlú sódu.  Cesto poriadne vymiesime, pomúčime si vál a vyvaľkáme plát o hrúbke 1 centimeter. Následne vykrajujeme ľubovoľné tvary.

Vykrojené perníčky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme na 180 stupňov na horkovzduch asi deväť minút.

Keď perníčky vychladnú, uložíme ich do chladu. Po pár dňoch ich ozdobíme citrónovou polevou, aby sa nezlúpala.

Polevu si vymiešame zo štyroch lyžíc práškového cukru, bielku, škrobu a a citrónovej šťavy.

 

Poznámky:

Cesto je veľmi lepivé, a tak odporúčam si ho rozdeliť na viacero častí a ku každej časti vmiešať do cesta múku aby sa nelepilo. Ak v ceste nemáte pridanú múku, bude sa lepiť a nič z neho nevyvaľkáte, ani nevykrojíte. Cesto musí byť tvárne a na formičky sa nesmie lepiť. Múky musí byť naozaj dostatok.

Cesta je dosť, ak vám desať plechov príde veľa, tak znížte dávky.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza