Syrové kolieska
Blížila sa oslava všetkých možných narodenín a menín. Chceli sme upiecť niečo výnimočne dobré a zbiehali sa mi slinky na nejaké dobré slané pečivo. Výsledkom boli výborné syrové kolieska.
Potrebujeme:
500g polohrubej múky
250g bravčovej masti
200ml kyslej smotany
200g tvrdého syra – dala som 100 g údeného a 100 g Eidam
1 kocka droždia – na pol kila múky
50ml mlieka
1 čajová lyžička kryštálového cukru
1 vajíčko
Žĺtok na potretie cesta
Soľ do cesta
1 balíček Korenia na pizzu
Dve štipky mleté Chili papričky
5 štipiek Kmínu
5 štipiek soli
Papier na pečenie
Postup prípravy:
Kvások:
Mlieko si dáme trošku zohriať do mikrovlnky. Pridáme lyžičku cukru a premiešame. Následne do mlieka rozdrobíme aj droždie a zamiešame. Droždie sa rozpustí a vznikne tekutejšia zmes, ktorá začne kysnúť. Prehodíme cez pohár utierku a necháme kvások vzísť. Bude to trvať skutočne len chvíľku, tak naň dávajte pozor, aby z pohára nevybehol.
Cesto:
Eidam a údený syr si nastrúhame na hrubo a vsypeme do misy.
Pridáme múku, masť, smotanu, vajce, kvások a štipku soli. Vymiesime zo surovín vláčne cesto. Na ohmatanie je veľmi mazľavé. Necháme ho pol hodinku v chladničke odpočinúť.
Po pol hodine cesto vyberieme, rozvaľkáme na plát a potrieme žĺtkom. Osvedčilo sa mi rozdeliť cesto na viacej častí a pláty mazať postupne, lebo vajíčko do cesta vsiakne.
Následne si rádielkom vykrajujeme kolieska. Ak nemáte rádielko, stačí malý pohárik veľkosti štamprlíka. Kolieska jemne posypeme korenistou zmesou a kladieme na plech, ktorý sme si vystlali pečiacim papierom.
Zmes na kolieska:
Zmiešame dohromady balíček korenia na pizzu, 5 štipiek soli a 5 štipiek kmínu, pridáme chili papričky.
Kolieska pečieme v trúbe na 180 stupňov na horkovzduch 11 až 12 minút.
Z uvedenej dávky cesta mi vyšli tri plechy. Prajem dobrú chuť, určite sa po nich len tak zapráši.
Komentáře
Okomentovat