Švédske mäsové guľky
K rodinným obedom patril i tento. Cuketovú polievku sme si už predstavili v skoršom recepte, no druhý chod, Švédske mäsové guľky mal taktiež veľký úspech. Tak si ich poďte s nami upiecť.
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa, najlepšie mix hovädzieho a bravčového
1 väčšia cibuľa
3 lyžice strúhanky
3 žĺtky
5 štipiek Soli
5 štipiek sladkej papriky
2 štipky Korenia
250 ml vývaru
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžica horčice
Štipka soli
Štipka korenia
Postup prípravy:
Na panvici si na oleji osmažíme cibuľku a necháme vychladnúť.
V mise si zmiešame mäso, strúhanku, soľ, korenie, papriku a žĺtky.
Pridáme udusenú cibuľku z panvice a zmiešame.
Vytvoríme zmes, z ktorej budeme tvoriť guľky.
Mali by mať priemer tak do troch centimetrov.
Pekáč alebo hlboký plech si vymažeme olejom a guľky doň pokladieme. Z vrchu ich tiež pokvapkáme olejom.
Dáme si rozohriať trúbu na 200 stupňov a guľky v nej pečieme 30 minút.
Následne plech vyberieme z trúby. Z plechu do misky vytiahneme upečené guľky.
Do výpeku v plechu vlejeme smotanu, vývar, horčicu, soľ a korenie. Celú omáčku premiešame.
Následne do nej z misky naukladáme guľky a opäť dáme piecť do trúby na 150 stupňov na 10 minút.
Po dopečení plech vytiahneme, necháme trochu schladnúť.
Podávame so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom.
Džem je k tejto chuti veľmi dôležitý. Je to neskutočne dobré ako sa spojí výpek, zemiaky guľky a džem.
Poznámky:
Po 30 minútach sa guľky trošku scvrknú, aby vás to neprekvapilo.
Nebojte sa, v omáčke sa nerozpadnú.
Tak prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat