Staročeské zázvorky

Vianoce sa blížia a trebalo niečo dobré upiecť. Tu je receptík na pravé staročeské zázvorky. Na Slovensku sa takéto koláčiky nepečú, tak možno to bude pre vás inšpirácia.

 

 

Potrebujeme:

560 G hladkej múky

4 vajcia

500 g práškového cukru

1 lyžica citrónovej šťavy z citrónu (nie citrónka)

2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru

1 prášok do pečiva

 

Počet plechov 4

 

 

Postup prípravy:

Vyšľaháme si najskôr vajcia s cukrom dopenista, postupne pridáme citrónovú šťavu, prášok do pečiva, zázvor a múku. Všetko vyšľaháme špirálovými metličkami zhruba 5 až sedem minút. Vznikne vám tuhé cesto.

Rozdelíme si ho na časti a na pomúčenom vále vyvaľkáme na asi tri milimetre hrubú placku. Ak by sa cesto lepilo, pridávame doň múku. Z cesta vykrajujeme tvary a ukladáme na plech, ktorý sme si vystlali pečiacim papierom.

Plechy so zázvorkami dáme do chladnej miestnosti odpočinúť do druhého dňa.

Rozpálime si trúbu na 180 stupňov horkovzduch a pečieme 8 a pol minúty. Následne zázvorky vytiahneme, uložíme do krabice a dáme do Vianoc odpočinúť. Tesne pred štedrým dňom zdobíme citrónovou polevou.

 

Poznámky:

Cesto sa nesmie drobiť, ak by sa drobilo, už z neho neurobíte poriadnu placku. Skúste pracovať rýchlo, cesto totiž tuhne. Pri náznakoch lepivosti, pridajte ttrochu múky.

Nezľaknite sa, do cesta naozaj nejde ani maslo, ani olej. Je to tak správne.

Cesto poctivo vyšľahajte, aby sa zázvor dostal do celého cesta rovnomerne.

Tento typ cesta má podobné vlastnosti ako medovníčky, po upečení zázvorky stvrdnú a musia zmäknúť. Ak ich pečiete neskôr, pridajte do dózy alebo krabice nakrájané jablko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza