Slivkové gule
Ak sa povie slivkové gule, vybaví sa mi leto, detstvo, proste klasický recept, ktorý snáď pozná každý. A kto nie, určite sa niečo nové naučí. My sme mali na ne chuť a slivky k dispozícii, tak sme si ich nedávno urobili.
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
800 g zemiakov v šupke
Štipka soli
1 vajce
18 sliviek
Práškový cukor
Škoricový cukor
Postup prípravy:
Slivky si umyjeme, odkôstkujeme, avšak pri odkôstkovaní postupujeme tak, že obe časti slivky nerozkrajujeme. Nakrojíme slivku a opatrne vytiahneme kôstku tak, aby sa rozkrojená slivka nerozdelila na dve časti.
Zemiaky si uvaríme v šupke, prípadne ich môžeme najprv našúpať a uvariť. Necháme vychladnúť.
Nastrúhame ich na jednom strúhadle, alebo prelisujeme cez lis na zemiaky.
Do zemiakov pridáme múku, soľ a vajíčko a vypracujeme cesto. Bude sa dosť lepiť, chce to trošku trpezlivosti, aby sa všetky suroviny spojili.
Nachystáme si vál, ktorý si pomúčime a cesto naň presunieme.
Rozdelíme si ho na dve časti.
Oddeľujeme kúsky, z ktorých robíme placičky.
V miske si zmiešame desať lyžíc práškového cukru a desať škoricových cukrov. Slivku naplníme zmesou cukru, položíme ju na placičku a zagúľame do guľky.
Zatiaľ čo usilovne gúľame, dáme si zovrieť do väčšieho hrnca vodu.
Takto pripravené guľky hádžeme do vriacej vody. Mne z prvej polovice cesta vyšlo deväť gulí. Tie som uvarila v prvej várke. Stačí ich nechať variť desať minút.
Z druhej polovice cesta tiež vyšlo deväť guliek a postupovala som rovnako.
Po uvarení gule vytiahneme dierkovanou naberačkou, ak nemáte, použite hlbšiu odmerku. Necháme vychladnúť.
Posýpame zmesou práškového a škoricového cukru. Prípadne maslom zmiešaným z makom, alebo opraženou strúhankou na masle.
Fantázii sa medze nekladú.
Poznámky:
Buďte opatrní pri vyťahovaní gulí z vriacej vody. Dosť to páli.
Keď už zvládnete dostať všetky gule do misy, môže začať príjemnejšia degustačná časť.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat