Slivková bábovka

Mali sme doma asi trištvrte kila sliviek. Ničili nás hrozné horúčavy a nič nám nechutilo. Slivky však trebalo spotrebovať, tak jedna inšpirácia pomohla. Výsledok? Výborná bábovka. Poďte piecť s nami.

 

 

Potrebujeme:

750 g sliviek

275 g kryštálového cukru

1 lyžička mletej škorice

250 g masla

5 vajec

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

250 g polohrubej múky

40 g Solamilu, alebo kukuričného škrobu

2 lyžice džemu

Práškový cukor na posypanie

Olej na vymastenie formy

Krupica na vysypanie formy

10 porcií

 

 

Postup prípravy:

Náplň:

Slivky si umyjeme,  odkôstkujeme a  nakrájame na štvrťky.

Jednu lyžicu vody, 75 g kryštálového cukru, škoricu a slivky si v hrnci zmiešame a necháme krátko prejsť varom.

Solamil, alebo kukuričný škrob si zmiešame s piatimi lyžicami vody a prilejeme do zmesi ku slivkám. Premiešame a opäť necháme krátko povariť.

Následne odstavíme a necháme úplne vychladnúť.

 

Cesto:

Maslo, 200 gramov kryštálového cukru a  vanilkový cukor, vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia, prášok do pečiva a múku. Vyšľaháme si bábovkové cesto.

 

Vrstvenie:

Ak máte silikónovú formu, stačí ju opláchnuť vlažnou vodou a môžete začať pracovať.

Ak máte obyčajnú formu, vymažte si ju olejom a posypte krupicou.

Či už vymazávate a vysypávate alebo máte silikónovú formu, oddelíme si polovicu cesta a nalejeme ho do formy. Jemne uhladíme.

Na cesto vylejeme vychladnutú slivkovú zmes a na ňu pridáme druhú polovicu cesta.

Formu dobre utrasieme, aby sa cesto a náplň dostali úplne všade.

Opäť jemne uhladíme.

Zmes bude mazľavá a cesto tekutejšie, tak to chce trošku trpezlivosti. Nech vás to teda neodradí.

Chce to trošku väčšiu formu na výšku. Cesta je dosť. Mne to vyšlo len tak tak.

Formu prikryjeme alobalom.

Trúbu si rozohrejeme na 200 stupňov a pečieme zakryté 50 minút a následne odokryté dopekáme ešte 10 minút.

Bábovku po upečení opatrne vytiahneme a necháme úplne vychladnúť. Pri chladnutí bude postupne tuhnúť.

Keď bude bábovka studená, je možné ju potrieť džemom a posypať práškovým cukrom.

 

 

Poznámky:

Neponáhľajte sa. Nechajte bábovku aj zo tri hodiny chladnúť. Je to skutočne dôležité. Stalo by sa vám, že by sa po vyklopení spľasla a zmes by vám vytiekla. Keď počkáte s vyklápaním, bábovečka sa vám odmení tým, že bude krásna, vysoká, stuhnutá a nerozlezie sa.

Nám všetkým veľmi chutila, tak dúfam, že sa vám podarí.

Dodržte daný postup a určite sa potešia vaše chuťové poháriky. Je totiž šťavnatá a nie je suchá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza