Ryžový nákyp od mojej sestry
Mali sme už chuť na niečo iné než mäso, tak sme sa rozhodli trošku zaexperimentovať a urobiť si ryžový nákyp. Najlepší nákyp robí moja sestra a tak som jej zavolala a poprosila som, aby mi povedala tajomstvo tejto vynikajúcej mňamky.
Potrebujeme:
2 hrnčeky ryže - CCA 160 ml
1 ovocný kompót
polovica masla
Tri vajcia
Práškový cukor
3 vanilkové cukry
Soľ
Trištvrte litra mlieka
Maslo na vymazanie plechu
Strúhanka na vysypanie plechu
Postup prípravy:
Ryžu opláchneme v studenej vode, aby sa zbavila nečistôt. Do hrnca si dáme mlieko, osladíme a osolíme ho, aby malo skôr sladkú chuť. Stačí dať doň 3 vanilkové cukry a štipku soli. Vsypeme umytú ryžu a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Ryža musí byť tvrdkavá, nie celkom uvarená. Zmes nám postupne začne hustnúť.
Oddelíme si bielky od žĺtkov. Z masla, cukru a žĺtok si vymiešame, alebo vyšľaháme hladkú zmes. Túto zmes pridáme do hrnca k ryži a poriadne premiešame.
Vymažeme si plech maslom a vysypeme strúhankou. Polovicu zmesi na plech natrieme, pridáme ovocie a na ovocie nakladieme druhú polovicu zmesi.
Rozohrejeme si trúbu na 180 stupňov a prikryté dáme zapiecť na 20 minút.
Ak je ryža po 20 minútach mäkká, vyšľaháme si z bielkov a cukru sneh, ktorý natrieme na vrch nákypu. Opäť dáme plech do trúby a dáme na 20 minút zapiecť stále prikryté. Ak by sneh nezhustol, dajte dolu alobal a nechajte dopiecť ešte 5 minút.
Môžete namiesto plechu použiť i Jánsku misu. Tá sa už nemusí vymazávať maslom a strúhankou.
Kto má rád, na tanieri si môže nákyp posypať škoricovým cukrom.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat