Rýchly hrnčekový koláč
Mali sme návštevu, našu kamarátku. Nakoľko sme dostali chuť na niečo dobré, rozhodli sme sa upiecť si za svojpomoci hrnčekový koláč. Áno, môžete namietať, že jeden tu už je, ale tento je zasa iný a hroooozne dobrý. Tak nech sa páči, koštujte, inšpirujte sa a najmä pečte.
Potrebujeme:
Na posýpku:
2 lyžice masla
2 lyžice krištáľového cukru
1 hrnček hrubej múky
Na obalenie ovocia:
3 lyžice krištáľového cukru
Podľa chuti:
Čerstvé ovocie, alebo 1 kompót
Podľa potreby:
Múka na vysypanie plechu
Tuk na vymazanie plechu
Ak nechcete mazať a posýpať, stačí papier na pečenie
Cesto:?
1 balíček vanilkového cukru
1 štipka soli
Trištvrte hrnčeka oleja
1 balíček prášku do pečiva
3 hrnčeky polohrubej múky
Jeden a pol hrnčeka krištáľového cukru
2 vajíčka
Jeden a pol hrnčeka mlieka
Postup prípravy:
Polohrubú múku alebo i hrubú preosejeme spolu s práškom do pečiva do misy.
Postupne pridáme vanilkový cukor, krištáľový cukor a štipku soli.
Suroviny zmiešame na sucho.
Do zmesi pridáme olej, mlieko a vajíčka.
Vypracujeme polotuhé cesto. Nesmie byť ani príliš husté ani príliš riedke.
Z masla, múky a cukru pripravíme posýpku.
Plech vyložíme pečiacim papierom, alebo vymastíme tukom a posypeme múkou.
Cesto na plech postupne rovnomerne rozotrieme.
Pripravíme si ovocie. Necháme ho odkvapkať v prípade, že je to kompót. Ak máme čerstvé ovocie, obalíme si ho v krištáľovom cukre.
Ovocie nahusto naukladáme na cesto a posypeme posýpkou.
Plech dáme do vyhriatej trúby zhruba na 30 až 35 minút na 180 stupňov. Postupne teplotu znižujeme, aby sa dobre prepiekol. Treba sledovať, ako sa koláč pečie. Každá trúba je iná a v pôvodnom recepte bol uvedený čas 7 minút na najvyšší stupeň, čo sa mi zdalo zvláštne, tak som zvolila nižšiu teplotu na pol hodinu.
Koláč po upečení posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat