Pravé talianské Tiramisu
Dlho som premýšľala ako si túto dobrotu urobiť doma. Vždy som si Tiramisu dávala len v reštauráciách netušiac, že na výrobe tejto dobroty nie je nič až tak ťažké. Luki zapátral na internete a výsledok nenechal na seba dlho čakať. Tak to poďte s nami skúsiť, určite si pochutíte.
Potrebujeme:
2 balíky cukrárskych piškôt – alebo Savoj ardi – (24 kusov)
2 kelínky Mascarpone (jedno balenie má 250 g)
1 likér Amaretto
5 vajec
5 lyžíc kryštálového cukru
Kakao na posypanie
1 šálka silnej kávy, alebo štyri silné pressá
1 tortová forma
Počet porcií - 8
Postup prípravy:
Dáme si uvariť šálku silnej kávy, alebo kto má kávovar na presso, stačí štyri silné pressá. Do vychladnutej kávy vlejeme dva panáky Amaretta a zmiešame.
Oddelíme si žĺtka od bielok.
Ž´´ltka si vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme k ním oba kelínky Mascarpone. Vyšľaháme hladký krém.
Buďte trpezliví. To dlhšie šľahanie stojí za to.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho vmiešame do žĺtok s Mascarpone.
V každom balíku je dvanásť cukrárských piškôt. My si ich rozdelíme na dve polovice, dvanásť a dvanásť.
Keď nám káva vychladne, piškóty namáčame jemne do kávy s likérom a ukladáme na dno tortovej formy. Do formy s priemerom 24 centimetrov sa na dno vojde dvanásť piškôt.
Na piškóty rozprestrieme prvú polovicu krému.
Následne namočíme do kávy a likéru druhú časť piškôt a ukladáme ich na krém. Na ne rozprestrieme druhú polovicu krému. Piškóty a krém sa teda vo vrstvách striedajú a posledný musí byť krém. Ten sa jemne popráši kakaom a Tiramisu je hotové.
Dáme ho na dvanásť hodín do chladničky stuhnúť a ku kávičke máme perfektný dezert.
Poznámky:
Krém už nemusíte dosladzovať, cukrárske piškóty sú dosť sladké.
Talianske suroviny nenahrádzajte tými našimi. Nahradiť Mascarpone nátierkovým maslom nie je vhodné. Maslo obsahuje soľ a už by to nebolo dobré. Taktiež nenahrádzajte Amaretto rumom, či iným alkoholom, nebolo by to ono. Rovnako cukrárske piškóty obyčajnými. Každá ingrediencia má svoju funkciu.
Áno, môžete namietať, že sa tak celé Tiramisu predraží, ale za tú chuť to určite stojí. Bude chutiť presne tak ako v reštaurácii.
Krém musíte poriadne vyšľahať. Bielka sa musia vmiešať vareškou. Nezašľahávajte ich, lebo bude krém ťažký. Bude sa vám zdať, že bielka vytvárajú v kréme penu, nechajte ich len vmiešané, nech vás to nepomýli. Krém ich časom nasiakne.
Prajem dobrú chuť a veľa kuchárskeho šťastia.
Komentáře
Okomentovat