Polnočné žemle

Doma ani kúska chleba, jedno prespaté popoludnie a dilema, čo na raňajky na druhý deň. Tak sme sa dali dve hodiny pred polnocou do práce. )
výsledkom sú polnočné žemle>. Polnočné preto, že sa dopekali s príchodom polnoci.

 

 

Potrebujeme:

250 ml mlieka

Štipka cukru

2 lyžičky soli

2 vajcia

3 lyžice oleja

500 g hladkej múky

20 g kvasníc

Nastavenie pekárne – program cesto

 

 

Postup prípravy:

Všetky suroviny v uvedenom poradí nasypeme/nalejeme do pekárne a spustíme program cesto. Po vykysnutí si ho rozdelíme na menšie časti a tvarujeme z nich žemle.

Mne z uvedenej dávky vyšlo 17 žemlí.

Zanechajte dostatočne rozostupy medzi žemľami, prikryte utierkou a nechajte ešte tridsať minút kysnúť.

Následne ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom.

Ja som si soľ s vajcom zmiešala dohromady a touto zmesou som žemle potierala.

Rozohrejte si trúbu na 180 stupňov na horkovzduch a pečte 15 minút.

Potom už len dobrú chrumkavú chuť.

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Panenka na smotane a paradajkách

Donutky s donutkovača

Hrnčekový koláč s tvarohom a slivkami