Polnočné žemle
Doma ani kúska chleba, jedno prespaté popoludnie a dilema, čo
na raňajky na druhý deň. Tak sme sa dali dve hodiny pred polnocou do práce. )
výsledkom sú polnočné žemle>. Polnočné preto, že sa dopekali
s príchodom polnoci.
Potrebujeme:
250 ml mlieka
Štipka cukru
2 lyžičky soli
2 vajcia
3 lyžice oleja
500 g hladkej múky
20 g kvasníc
Nastavenie pekárne – program cesto
Postup prípravy:
Všetky suroviny v uvedenom poradí nasypeme/nalejeme do pekárne a spustíme program cesto. Po vykysnutí si ho rozdelíme na menšie časti a tvarujeme z nich žemle.
Mne z uvedenej dávky vyšlo 17 žemlí.
Zanechajte dostatočne rozostupy medzi žemľami, prikryte utierkou a nechajte ešte tridsať minút kysnúť.
Následne ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom.
Ja som si soľ s vajcom zmiešala dohromady a touto zmesou som žemle potierala.
Rozohrejte si trúbu na 180 stupňov na horkovzduch a pečte 15 minút.
Potom už len dobrú chrumkavú chuť.
Komentáře
Okomentovat