Netradičné francúzske zemiaky
K nasledujúcemu receptu nás opäť prilákala chuť na dobré tradičné jedlo. Lenže, ako to už tak chodí stalo sa, že z niečoho tradičného sa podarilo niečo netradičné. Veď čítajte.
Potrebujeme:
1,3 kg zemiakov
300 g polosuchej salámy
5 vajec
1 kyslá smotana
1 sladká smotana
200 g strúhaného syra
2 menšia alebo 1 veľká cibuľa
5 strúčikov cesnaku
bravčová masť
Soľ
Mleté korenie
Sladká paprika
4 druhy korenia
Koriander
Rozmarín
Kmín
Počet porcií – 8
Postup prípravy:
Nakrájame si všetky suroviny. Zemiaky na plátky, salámu tiež, cibuľku nadrobno, cesnak prelisujeme.
Urobíme si cibuľový základ. Do hrnca si dáme bravčovú masť, na drobno nakrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak a opražíme do mäkka. Necháme ho vychladnúť.
Zatiaľ si do misy rozbijeme vajíčka, do vajec dáme 1 sladkú smotanu, kyslú smotanu, a ochutíme rôznymi koreninami. Zmes osolíme tak, aby bola cítiť soľ, ale nepresoliť, dáme do nej všetky koreniny zhruba po dvoch troch štipkách. Korenie štyroch farieb plus koriander namelieme na mlynčeku na korenie a stačí dať do zmesi tak pol šuplíčka ak máte mlynček so šuplíčkom. Vychádza to tak na lyžicu korenia.
Všetko poriadne premiešame.
Obe zmesi zlejeme dohromady a poriadne premiešame.
V prípade, že by chýbali koreniny, treba doplniť. Každý máme iné chute.
Jánsku misu si vymažeme masťou a vrstvíme zemiaky a salámu. Najprv celý spodok zemiakov, na to vrstva salámu, opäť zemiaky a opäť saláma, kým sa neminú suroviny. Následne pripravenú celú zmes vylejeme na navrstvené zemiaky. Nebojte sa, že jej je veľa, zemiaky ju nasajú a nebudú v nej plávať.
Zakrytú jánsku misu dáme do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečieme hodinu a pol. Následne skontrolujeme či sú zemiaky a saláma mäkká. Ak nie, ďalej pečieme podľa vašej trúby.
Ak zemiaky zmäknú, ale nebudú ešte celkom hotové, misu z trúby vyberieme a na vrch nasypeme všetok strúhaný syr. Dáme piecť na desať minút na 180 a 5 minút na gril na 180 odokryté.
Výsledok bude zaručený.
Typy:
Salámu môžete opražiť s cibuľou a cesnakom. Bude chrumkavejšia.
Do zemiakov môžete dať aj iné suroviny, ja som ich ale nedávala. Napríklad na kolieska nakrájané vajíčko, či iné nespomínané ingrediencie.
Komentáře
Okomentovat