Mäso s ananásom v sladkokyslej omáčke
Mmáme radi mäsko z čínskych reštaurácií na sladko. Tak sme sa minulý týždeň pokúsili urobiť si niečo takéto doma. Poďte teda variť s nami, ak sme vás namlsali na tento druh dobroty.
Potrebujeme:
1 kg bravčového mäsa na kocky
Na marinádu:
1 lyžička soli
2 lyžice sójovej omáčky
4 vajcia
2 hrnčeky múky
1 hrnček vody
2 štipky soli
Olej na vysmážanie
Na omáčku:
2 plechovky ananásu
4 lyžice Solamilu
Šťava z dvoch citrónov
2 lyžice octu
6 lyžíc kečupu
1 hrnček kyslej marmelády
2 lyžice sójovej omáčky
24 lyžíc cukru
Postup prípravy:
Vo väčšej miske si zmiešame všetky suroviny na marinádu okrem oleja na vysmážanie. Do marinády vložíme na kocky nakrájané mäso a dáme do chladničky aspoň na hodinu odstáť.
Kým sa mäso marinuje, pripravíme si omáčku.
Do hrnca si dáme plechovky ananásu aj so šťavou a slabo povaríme.
Pridáme vo vode zmiešané štyri lyžičky Solamilu, premiešame a ďalej varíme.
Pridáme ocot, marmeládu, kečup, sójovú omáčku a cukor. Pomiešame a opäť varíme. Nakoniec pridáme šťavu z oboch citrónov.
Omáčka bude mať sladkokyslú chuť. Ak by bola príliš sladká, pridajte viacej šťavy z citrónu a ocot.
Celkový čas prípravy omáčky je asi pätnásť minút.
Omáčku po dovarení necháme asi desať minút odstáť. Pozor, dosť zhustne.
Keď sa nám mäso namarinuje, dáme si rozpáliť do hrnca väčšie množstvo oleja, celý obsah misky aj s marinádou doň vlejeme a fritujeme až kým mäso nezmäkne.
Nebojte sa dať viacej oleja, okolo mäska sa zo surovín (múka, vajcia) vytvorí cestíčko. Olej zabezpečí to, aby sa mäso s marinádou nespálilo.
Následne ak sa nám mäsko dosmaží pridáme všetkú omáčku a premiešame.
Podávame s ryžou.
Poznámky:
Omáčka by mala chutiť intenzívne sladkokyslo, ak teda nejaká surovina prevažuje, treba chuť upraviť podľa želaného spôsobu.
Prajeme vám dobrú chuť. Budete mať pocit, že sedíte niekde v čínskej reštaurácii.
Komentáře
Okomentovat