Mäso na hábách s korením štyroch farieb
Tento recept som dostala od známeho. Je zvláštny na prípravu ale chuťovo je to delikateska.
Potrebujeme:
1200 g bravčového pliecka nakrájaného buď na plátky, alebo na kocky
50 ml oleja ak budete robiť marinádu a mäso bude nakrájané na kocky
3 lyžičky oleja na vymazanie pekáča
10 štipiek Soli
4 väčšie štipky korenia štyroch farieb
1 štipka Koriandru
5 štipiek Sladkej papriky
5 veľkých strúčikov cesnaku do marinády, alebo do rezov v plátkoch
5 strúčikov cesnaku na neskôr do výpeku
Trištvrte cibule na poukladanie na vrch mäsa
1 cibuľa na neskôr do výpeku
400 g šampiňónov
Postup prípravy:
Pekáč si vymažeme olejom. Rozlisujeme cesnak a nakrájame cibuľku na drobno.
Mäso deň pred osmažením osolíme, posypeme červenou sladkou paprikou, a zmesou korenín štyroch farieb a koriandrom. Takto ho nakoreníme z oboch strán a potrieme olejom. Následne mäsko ak je nakrájané na plátky na hrubších častiach narežeme. Sú to zhruba štyri rezy na každom plátku. Záleží od veľkosti. Rezy sú dlhé zhruba osem až desať cm. Do týchto rezov postupne votrieme rozlisovaný cesnek a korenie štyroch farieb.
Ak by ste však mäso mali nakrájané na kocky, z uvedených surovín si urobte marinádu a mäso do nej naložte.
Následne naň či už je nakrájané na plátky alebo na kocky poukladáme prúžky cibule.
Mäsko dáme do pekáča a necháme v chladničke odpočívať do druhého dňa v páce.
Ráno pekáč vytiahneme a mäso podlejeme decom vody.
Rozohrejeme si trúbu na 150 stupňov a dáme ho zapiecť. Mäsko sa pečie zhruba hodinu desať minút.
Po tejto dobe vytiahneme pekáč z trúby a vyberieme všetku cibuľu a Mäsko vytiahneme do pripravenej misky.
Výpek si z pekáča zlejeme do hrnca. Do výpeku prilejeme trochu vody, zhruba dve deci. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu a rozlisovaný cesnak. Následne ponorným mixérom hmotu rozmixujeme.
Nachystáme si 400 gramov šampiňonov,.
Mäso necháme vychladnúť, nakrájame ho na kocky. Ak ho už máte nakrájané, tento krok preskočte. Vložíme ho po vrstvách do pekáča. Postupne vrstvíme mäso a huby. Zalejeme to rozmixovaným výpekom.
Znovu mäsko vložíme na pol hodinku do trúby. Pečieme i naďalej pri teplote 150 stupňov.
Ako prílohu podávame ryžu.
Poznámky:
Postup je síce trošku krkolomný, ale tá chuť stojí za to.
Korenie štyroch farieb sa dá bežne zohnať. Taktiež i koriander. Toto korenie je však v celku, tak ho treba namlieť.
Ja mám v jednej dóze mix štyroch sáčkov korenia štyroch farieb plus jeden sáčok koriandru. Túto zmes si nameliem podľa potreby.
Tento recept bol pôvodne písaný na mäso nakrájané na plátky. Ja som však mala kocky a tak som z korenín, soli, oleja, cesnaku urobila marinádu a mäso doň naložila. Tak potom odpadol postup so solením, korenením každého plátku a vkladaním cesnaku do rezov zvlášť.
Je na vás, ktorú možnosť si zvolíte.
Ak by vám cibuľa a cesnak, ktoré sa vkladajú do výpeku nešli pomixovať ponorným mixérom, skúste sekáčik na potraviny.
Cibuľa sa dáva na vrch preto, aby sa dala lepšie vytiahnuť.
Už mi neostáva nič iné, len vám popriať dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat