Mäso na cesnaku
Celá rodina mäso na cesnaku zbožňuje a mojou úlohou gazdinky bolo naučiť sa ho uvariť a poštekliť tak chuťové bunky. Podarilo sa mi to až na tretí pokus. Vždy, keď som toto mäsko robila sa mi stala nejaká tá nehoda. Dnes však prinášam už vyšperkovaný recept, tak by sa mal podariť aj vám.
Potrebujeme:
1 kg hovädzieho mäsa
500 g cestovín (vrtulky)
Soľ
Korenie
1 a pol hlavy cesnaku
1 deci oleja
1 deci vody
Pekáč
Postup prípravy:
Mäso si nakrájame na kocky. Následne ho okoreníme a osolíme. Ja som na toto množstvo dala asi 15 štipiek soli a 5 štipiek korenia. Dôkladne premiešame a necháme odstáť.
Zatiaľ si našúpeme a nalisujeme cesnak. Použijeme jednu celú hlavu. Tá druhá polovica pôjde do jedla až na záver.
Rozlisovaný cesnak si zmiešame s mäsom.
Pekáč si vymastíme pol decom oleja. Následne doň rovnomerne rozprestrieme mäso a podlejeme pol decom vody.
Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov a dáme piecť.
Po prvých pätnástich minútach ešte dolejeme pol deci oleja a pol deci vody a dôkladne premiešame.
Ďalších 30 minút pečieme. Následne jedlo skontrolujeme a opäť premiešame. Voda by nemala chýbať.
Po ďalšej pol hodine opäť nazrieme do pekáča a premiešame. Voda bude už len po dne, ale nepodlievajte.
Posledných dvadsať minút si už jedlo strážime, ale voda by sa nemala vypariť. Ak sa tak stane, veľmi jemne podlejte. Mäso nesmie byť v omáčke, ale len v takom jemnom sosíku na dne pekáča.
Polovicu hlavy cesnaku si ošúpeme a prelisujeme. Zmiešame zhruba s plnou lyžičkou soli. Túto zmes po uplynutí 20 minút dôkladne zmiešame s mäsom v pekáči.
Nastavíme posledných päť minút a dáme zapiecť.
Uvaríme si cestoviny a po odstavení pekáča ich vmiešame k mäsu. Cestoviny mäso a jemná šťavička sa musia s cestovinami spojiť a vytvoriť masu. A potom už stačí len popriať dobrú chuť.
Možno máte zmätok v čase prípravy.
Takže rekapitulácia: Podlievame po prvých pätnástich minútach. Nastavíme ďalších tridsať a skontrolujeme. Následne nastavíme ďalších tridsať a skontrolujeme. Potom ešte ďalších dvadsať a pridáme rozlisovaný cesnak so soľou a nastavíme posledných päť minút. Čas pečenia 100 minút.
Poznámky:
Nepodlievajte často, šťava musí byť len jemne po dne pekáča. Stačí použiť systém, ktorý som navrhla a podlievať často nebudete musieť.
Dôležité je kontrolovať, ako sa mäsko pečie a dôkladne miešať.
Hádam sa vám toto jedlo podarí.
Pri prvých pokusoch som mäso robila v jánskej mise. V tomto skle to poriadne nejde. Takéto pečenie si vyžaduje hlboký pekáč s pokrievkou. Mäso sa doň lepšie rozloží a nedusí sa ale sa pečie.
Komentáře
Okomentovat