Kysnutá knedľa
Tento recept som dostala od známej a dnes som sa odhodlala vyskúšať svoje prvé knedlíky.
Recept je písaný na miesenie v domácej pekárni, ale kto nemá, bude musieť použiť ruky.
Potrebujeme:
250 g mlieka
2 vajcia
400 g polohrubej múky
100 g hrubej krupice
30 g strúhanky
10 g soli
10 g cukru
1 polovica kocky živých kvasníc
Postup prípravy:
Suroviny si postupne vložíme do nádoby domácej pekárne a zvolíme program cesto. 30 minút hnetie a 60 minút kysne.
Pri mlieku uvádzam údaj v gramoch, nakoľko si suroviny vážim na váhe.
Ak nemáme pekáreň, tak si cesto umiesime ručne a necháme hodinku pod utierkou kysnúť.
Do hrnca si dáme zovrieť vodu. Ponoríme do neho parák, na ktorom budeme knedlu pariť. Voda siaha tak tesne po dierky paráku.
Z vykysnutého cesta si vymodelujeme dva bochníky knedle. Po jednej ich dáme variť. Knedľu pomažeme olejom a položíme na parák, prikryjeme hrniec pokličkou a 25 minút necháme na malom plameni svojmu osudu.
Podľa hrnca záleží aj objem vody. Ja som dala tak 6 deci.
Následne knedľu odstavíme, opatrne vyberieme parák a vyklopíme na vopred určené miesto. Pred vyklopením ešte knedľu na pár miestach špáradlom prepichajte, aby ste zistili či je uvarená. Potrite olejom aby sa nelepila a môžete ju nechať vychladnúť a následne krájať.
Môže sa vám stať, že sa bude lepiť na dno paráku, ale ak ju potriete olejom, alebo masťou to je azda ešte lepšie, vyskúšam nabudúce, tak sa lepiť nebude.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat