Kysnutá knedľa

Tento recept som dostala od známej a dnes som sa odhodlala vyskúšať svoje prvé knedlíky.

Recept je písaný na miesenie v domácej pekárni, ale kto nemá, bude musieť použiť ruky.

 

 

Potrebujeme:

250 g mlieka

2 vajcia

400 g polohrubej múky

100 g hrubej krupice

30 g strúhanky

10 g soli

10 g cukru

1 polovica kocky živých kvasníc

 

 

Postup prípravy:

Suroviny si postupne vložíme do nádoby domácej pekárne a zvolíme program cesto. 30 minút hnetie a 60 minút kysne.

Pri mlieku uvádzam údaj v gramoch, nakoľko si suroviny vážim na váhe.

Ak nemáme pekáreň, tak si cesto umiesime ručne a necháme hodinku pod utierkou kysnúť.

Do hrnca si dáme zovrieť vodu. Ponoríme do neho parák, na ktorom budeme knedlu pariť. Voda siaha tak tesne po dierky paráku.

Z vykysnutého cesta si vymodelujeme dva bochníky knedle. Po jednej ich dáme variť. Knedľu  pomažeme olejom a položíme na parák, prikryjeme hrniec pokličkou a 25 minút necháme na malom plameni svojmu osudu.

Podľa hrnca záleží aj objem vody. Ja som dala tak 6 deci.

Následne knedľu odstavíme, opatrne vyberieme parák a vyklopíme na vopred určené miesto. Pred vyklopením ešte knedľu na pár miestach špáradlom prepichajte, aby ste zistili či je uvarená. Potrite olejom aby sa nelepila a môžete ju nechať vychladnúť a následne krájať.

Môže sa vám stať, že sa bude lepiť na dno paráku, ale ak ju potriete olejom, alebo masťou to je azda ešte lepšie, vyskúšam nabudúce, tak sa lepiť nebude.

Prajem dobrú chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza