Kuracie placky
Dnešný recept bude jeden z tých, ktorý budeme robiť určite často. Poradila mi ho kamarátka Zuzka, ktorá má veľké skúsenosti s varením. Prečo jej teda neveriť a nevyskúšať niečo nové?
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
30 dkg diétnej salámy
1 a pol deci leča
1 a pol deci oleja
4 lyžice Solamilu
1 lyžica vegety
4 vajcia
1 cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
Olej na vysmážanie
Postup prípravy:
Kuracie prsia si nakrájame na menšie kocky, alebo rezance.
Diétnu salámu si nastrúhame na drobnom strúhadle.
Do misy postupne dáme nakrájané prsia, nastrúhanú salámu, lečo, olej, vajcia, solamil a vegetu.
Zmes poriadne vymiešame a dáme do chladničky na dvanásť hodín stuhnúť.
Na druhý deň do zmesi pridáme nastrúhanú cibuľu a cesnak nahrubo. Všetko opäť zmiešame. Zmes by sa mala zahustiť. Jej konzistencia bude trochu riedšia, nezľaknite sa toho. Ak by bola taká riedka, že by príliš pretekala medzi prstami, pridajte ešte lyžicu Solamilu.
Na panvici si rozohrejeme väčšie množstvo oleja. Naberačkou naberáme zmes, ktorú vyklopíme na panvicu. Smažíme z každej strany štyri minúty.
Ja som použila sto mililitrovú odmerku, ktorú som naplnila do vrchu a zmes na panvicu vyklápala takýmto spôsobom.
Pozor! Placky musia mať výšku. Nesmú byť príliš tenké, aby sa nerozpadávali pri otáčaní.
Na obracanie som použila obracaciu pinzetu a vareškou alebo vidličkou som si placku pridržiavala, aby som ju pinzetou mohla podobrať a otočiť. Po oleji placka trošku pláva a bez druhého predmetu v ruke sa to s pinzetou otáča dosť nepríjemne, nakoľko olej placku nadnáša.
Výsledok je však zaručený. Placiek mi vyšlo z tejto zmesi trinásť a boli vynikajúce.
Ako prílohu môžete použiť zemiakovú kašu, alebo v mojom prípade americké zemiaky.
Poznámky:
Placky som piekla na plynovom sporáku, na najmenšom horáku a mala som to takmer na plný výkon.
Určite po troch štyroch plackách dolievajte olej, aby sa neprepaľoval a bolo ho dostatok.
Asi bude dosť nepríjemnou správou, že vajcia a Solamil v zmesi prskajú, tak bude trošku neporiadku po sporáku. Táto konzistencia totiž vytvorí na placke želanú krustičku a bude sa tak dať výborne otočiť, lebo bude tuhšia, nie taká ako ste ju na panvicu dávali.
Tak prajem veľa šťastia a najmä dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat