Jednoduchý kmínový chlieb

    Dnes začneme klasickým receptom na obyčajný kmínový chlebík. Recept je rokmi preverený a tak by sa vám mal podariť bez väčších problémov.

 

 

Potrebujeme:

380 g vody

4 g octu

6 g oleja

15 g cukru

20 g soli

10 g kmínu

500 g pšeničnej múky

100 g žitnej múky

7 g živých kvasníc

 

 

Postup prípravy:

Najprv vlejeme do formy všetky tekuté zložky.

Následne do rohov vsypeme soľ a kmín.

Potom vsypeme žitnú a hladkú múku.

V múke si urobíme v strede jamku a do nej vsypeme cukor a rozdrobené kvasnice. Tie zasypeme aj z vrchu  múkou.

 

 

Nastavenie pekárne:

Veľkosť chleba najväčší 1000 g až 1500 g

Farba kôrky stredná

Program – základný

Celkový čas hnetenia, kysnutia a pečenia je 3 hodiny 20 minút

 

 

Poznámky:

Neprekračujte uvedené množstvá surovín a zachovajte ich poradie. Je to dôležité.

Cukor a kvasnice sú pohromade kvôli lepšiemu kysnutiu.

Soľ nesmie prísť do kontaktu s kvasnicami.

Na 600 g múky stačí 7 g kvasníc.

Soli môžete dať od 15 do 20 gramov. Čím menej soli tým redšie cesto.

S olejom opatrne. Veľa oleja a vody zriedi cesto a chlebík sa pri pečení prepadne.

Po dopečení ihneď vyklopte s formy, pozor, len v rukaviciach, forma páli.

Dajte ho na mriežku vychladnúť.

Po vychladnutí priloženým háčikom háky vyberte.

Ak chcete mať chlebík s chrumkavou kôrkou nemusíte ho prikrývať. Stačí ak vychladne na vzduchu.

Ak ale chcete mať chlebík s mäkkšou kôrkou, zhruba po dvoch hodinách chladnutia ho dajte na pár hodín do igelitového sáčku. Zmäkkne a potom sa vám aj háky budú vyberať ľahšie.

 

Používam pekáreň Moulinex ov 502030  home bread XXL

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza