Jednoduchý kmínový chlieb
Dnes začneme klasickým receptom na obyčajný kmínový chlebík. Recept je rokmi preverený a tak by sa vám mal podariť bez väčších problémov.
Potrebujeme:
380 g vody
4 g octu
6 g oleja
15 g cukru
20 g soli
10 g kmínu
500 g pšeničnej múky
100 g žitnej múky
7 g živých kvasníc
Postup prípravy:
Najprv vlejeme do formy všetky tekuté zložky.
Následne do rohov vsypeme soľ a kmín.
Potom vsypeme žitnú a hladkú múku.
V múke si urobíme v strede jamku a do nej vsypeme cukor a rozdrobené kvasnice. Tie zasypeme aj z vrchu múkou.
Nastavenie pekárne:
Veľkosť chleba najväčší 1000 g až 1500 g
Farba kôrky stredná
Program – základný
Celkový čas hnetenia, kysnutia a pečenia je 3 hodiny 20 minút
Poznámky:
Neprekračujte uvedené množstvá surovín a zachovajte ich poradie. Je to dôležité.
Cukor a kvasnice sú pohromade kvôli lepšiemu kysnutiu.
Soľ nesmie prísť do kontaktu s kvasnicami.
Na 600 g múky stačí 7 g kvasníc.
Soli môžete dať od 15 do 20 gramov. Čím menej soli tým redšie cesto.
S olejom opatrne. Veľa oleja a vody zriedi cesto a chlebík sa pri pečení prepadne.
Po dopečení ihneď vyklopte s formy, pozor, len v rukaviciach, forma páli.
Dajte ho na mriežku vychladnúť.
Po vychladnutí priloženým háčikom háky vyberte.
Ak chcete mať chlebík s chrumkavou kôrkou nemusíte ho prikrývať. Stačí ak vychladne na vzduchu.
Ak ale chcete mať chlebík s mäkkšou kôrkou, zhruba po dvoch hodinách chladnutia ho dajte na pár hodín do igelitového sáčku. Zmäkkne a potom sa vám aj háky budú vyberať ľahšie.
Používam pekáreň Moulinex ov 502030 home bread XXL
Komentáře
Okomentovat