Jablkový koláč
Dlho sme si nič neupiekli. A tak nakoľko sa blížil rodinný obed sme si povedali, že si upečieme niečo dobré. Tu je výsledok:
Potrebujeme:
300 g strúhaných jabĺk
250 g krištáľového cukru
2 vajcia
100 g masla
300 g polohrubej múky
2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
Nastrúhaná kôra z jedného citróna
Počet porcií – na jeden plech
Postup prípravy:
Krištáľový cukor, vanilkový cukor a vajcia vyšľaháme do peny.
Pridáme maslo, ktoré sme si vopred vytiahli z chladničky, aby zmäklo a nastrúhané jablká a opäť šľaháme.
Ďalej pridáme kakao, citrónovú kôru a na koniec múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto si rozprestrieme na vopred vymazaný plech, alebo použijeme pečiaci papier.
Pečieme vo vopred rozohriatej trúbe 35 minút na 150 stupňov. To, či je koláč upečený zistíme pichnutím špajdle do stredu koláča. Ak sa cesto lepí, ešte treba chvíľku piecť.
Koláč môžeme poliať buď čokoládovou polevou, alebo citrónovou polevou. Tú si urobíme zmiešaním práškového cukru a šťavy z jedného citróna. Vytvorí sa vláčna sladkokyslá hmota, ktorú rozotrieme po povrchu koláča. Pol hodinky necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Prajem dobrú chuť.
Poznámka:
Cesto je dosť lepivé, takže sa trošku horšie rozprestiera na pečiaci papier. Buďte teda trpezliví. Ten výsledok stojí za to.
Komentáře
Okomentovat