Hubová torta
Dnes si spoločne upečieme hubovú tortu. Tento nápad vznikol ako torta k narodeninám.
Potrebujeme:
12 stredne veľkých zemiakov
2 cibule
5 strúčikov českého cesnaku
20 dkg šunky
20 dkg strúhaného syra
700 g nakrájaných šampiňónov
Soľ
2 vajcia
250 g polohrubej múky
Olej na smaženie
Mleté čierne korenie
Kúsok masla
Postup prípravy:
Cesto:
Zemiaky našúpeme a uvaríme do polomäkka. Cez lis si z nich urobíme kašu. Neodporúčam pretláčadlo, musí to byť hladká hmota.
Do zemiakov pridáme múku, zhruba 15 štipiek soli, a vajcia.
Z tejto zmesi vymiesime polotuhé ťahavé cesto.
Mieste rukami, aby ste do cesta dostali všetkú múku aj tú zo spodu misky a vajcia. Je to skutočne dôležité.
Náplň:
Na oleji si najskôr osmažíme cibuľku. Smažíme zhruba 5 minút. Následne pridáme rozlisovaný cesnak a tiež tri minúty posmažíme.
Pridáme šunku, ktorú rovnako osmažíme asi 3 minútky.
Nakoniec pridáme huby a a dusíme ich zhruba 20 minút. Záleží na tom, či sú zmrazené, alebo nie.
Postupne pridáme korenie a soľ. Ochutnávame a podľa chuti prípadne ešte niečo pridáme.
Zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Pripravíme si tortovú formu o priemere 24 centimetrov. Zemiakové cesto rozdelíme na dve polovice. Na spodok formy dáme prvú polovicu, rozotrieme až po okraje, aby bolo všade rovnomerne.
Na cesto nasypeme rovnomerne 100 gramov strúhaného syra.
Na syr rozprestrieme celú hubovo šunkovú zmes.
Na zmes rozprestrieme druhú polovicu cesta. Dajte pozor, zmes je klská, cesto sa na ňu bude dávať trošku ťažšie. Na cesto nasypeme druhú polovicu syra. Na syr poukladáme plátky masla, aby sa nám pri pečení nespálil.
Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov a tortu dáme piecť na 55 minút.
Poznámky:
Keď sa syr na začiatku zapeká, začne tak zvláštne voňať. Nezľaknite sa toho, nepáli sa.
Po vytiahnutí z trúby torta chladne pomerne dlho. Po úplnom vychladnutí cca tak štyri hodiny tortu prikryjeme a dáme do chladničky. Ak by ste ju dopiekli pred obedom, môžete smelo jesť.
Horšie sa krája, ale dá sa to zvládnuť.
Špajdlou sa cesto nedá príliš skontrolovať, nakoľko je vo vnútri zmes. Môžete to skúsiť, či sa vám spodná časť bude alebo nebude lepiť.
Prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat