Hruškovo-čokoládový koláč
Lúskala som na internete stránky s receptami a virtuálne som si pochutnávala, keď ma zaujal netradičný rez, ktorý som sa rozhodla vyskúšať. Keď som recept ukázala Lukimu po jeho výkriku mňaaaaaaaaaam som už nemala čo riešiť.
Recept je na menší plech. Nebojte sa množstva cesta, určite sa vám to doň vojde.
Potrebujeme:
4 vajcia veľkosti M, menšie S nespravia tak dobrú službu
160 g kryštálového cukru
130 g masla
160 g bieleho jogurtu, je to presne jeden veľký kelínok
150 g mlieka
300 g polohrubej múky
100 g Solamilu
200 g čokolády na varenie
2 lyžice kakaa
2 vrecúška prášku do pečiva
2 štipky soli
2 hrušky
Na vymazanie plechu maslo a polohrubá múka
Na posypanie práškový cukor
Postup prípravy:
Najskôr si vyšľaháme maslo cukor a vajcia do hmoty.
Primiešame jogurt a mlieko.
Čokoládu si nastrúhame na jemno. Ja som ju strúhala na bežnom hrubom strúhadle.
V druhej mise si zmiešame všetky sypké suroviny a to múku, prášky do pečiva, kakao, Solamil, soľ a nastrúhanú čokoládu.
Túto sypkú hmotu postupne pridávame do misy kde sme si vyšľahali maslo, cukor, vajcia, jogurty, mlieko a vyšľaháme hladké cesto.
Plech si vpotrieme maslom a posypeme múkou.
Následne naň vylejeme pripravené cesto.
Hrušky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Poukladáme ich na cesto a jemne vtlačíme, aby pri pečení nevyskakovali von.
Trúbu si vopred rozohrejeme na 180 stupňov. Pečieme 33 minút.
Po vychladnutí koláčik nakrájame, posypeme práškovým cukrom a už mi neostáva nič iné, len vám popriať dobrú chuť.
Poznámky:
Čas pečenia si odsledujte, každý máme trošku inú trúbu. To, či je koláč upečený si overte pichnutím špajdle do stredu koláča. Ak sa cesto na ňu nebude lepiť, je dopečené.
Pri voľbe ovocia môžete vybrať i iné druhy, aj kompótované. Pustia tak do koláčika viacej šťavy a bude tak ešte vláčnejší.
Pri krájaní bude cesto krehučké, ale na chuti mu nič neuberie.
Ja som však koláčik neposýpala, zdal sa mi dosť sladký aj bez posýpky.
Komentáře
Okomentovat