Halušková polievka

Dnes taká klasika, ktorá nemôže v domácnosti chýbať.

 

 

Potrebujeme:

Na polievku:

3 l vody

6 strúčikov prelisovaného cesnaku

15 štipiek soli

4 štipky mletého korenia

3 štipky kmínu

1 lyžica vegety

3 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky

 

Na halušky:

2 postrúhané zemiaky na jemnom strúhadle

2 vajcia

200 až 250 g hladkej múky

Soľ

 

Na zásmažku:

2 menšie cibule

2 lyžice masti

2 lyžice hladkej múky

2 lyžice sladkej papriky

 

 

Postup prípravy:

Do hrnca si napustíme 3 litre vody a ochutíme ju lyžicou vegety, šiestimi strúčikmi cesnaku, korením, soľou a kmínom.

Poriadne premiešame.

Tri zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a vsypeme do hrnca s vodou.

Prikryjeme a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú.

Medzi tým si pripravíme cesto na halušky.

Zmiešame spolu nastrúhané zemiaky, vajcia, múku a soľ. Cesto musí mať skôr hustejšiu konzistenciu, aby sa halušky nerozvarili a príliš nezmäkli.

Cesto musí byť husté, aby pri nabratí lyžicou netieklo. Musí to byť hmota, s ktorou sa dá ďalej pracovať.

Keď  sa zemiaky uvaria, môžeme pridávať halušky. Ja na ne používam strúhadlo, kde do nádobky nalejem cesto a jej posúvaním sa halušky cez okienka prepadávajú do polievky. Existuje aj iný typ na pretláčanie halušiek cez sitko s okrúhlymi dierkami.

Treba pracovať rýchlo, aby sa nám halušky nerozvarili. Po piatich minútach varenia ochutnáme výsledok. Mali by v polievke stuhnúť. Ak sú halušky hotové, polievku odstavíme, aby sa neprevarili a urobíme si zásmažku.

Cibuľku osmažíme na masti, pozor, masť je dôležitá, olej neurobí tak dobrú chuť. Cibuľka musí byť osmažená domäkka. Pridáme múku a tri minútky smažíme. Následne zásmažku odstavíme a pridáme do nej sladkú papriku. Poriadne premiešame. Paprika zásmažku krásne prevonia.

Zásmažku pridáme do polievky, necháme ju zhruba päť minút prevariť. Polievku v prípade, že by ešte nebola celkom dochutená dosolíme a dokoreníme.

Ak by ste mali polievku príliš hustú, je možné ju zriediť, ale budete musieť znovu dochucovať.

 

 

Poznámky:

Nepoužívajte na zásmažku olej. Jedine masť vám urobí tú pravú chuť.

Pozor na cesto na halušky, aby malo správnu tuhosť.

Po pridaní halušiek do polievky, poriadne premiešajte, aby sa vám nezlepili.

 

Tak prajem dobrú chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza