Dokonalá šťavnatá bábovka
Radi sa dívame na relácie kde sa varí. Tento recept sme získali presne z takéhoto kútika. Nie je teda náš, ale bude stáť za to. Túto bábovku zvládnu aj začiatočníci. Bude trošku iná. Väčšina báboviek je olejových, táto bude vláčna a chutná. Sami príliš neobľubujeme bábovky práve pre ich suchosť, no po tomto recepte sme museli prehodnotiť toto tvrdenie.
Potrebujeme
250 g práškového cukru
250 g margarínu alebo obyčajného masla
250 g polohrubej múky
4 vajcia
trocha rumu stačí jeden panák zhruba pol deci
1 vanilínový cukor
1 prášok do pečiva
1 mäkký tvaroh vo vaničke
Postup prípravy:
Oddelíme si žĺtka od bielok.
Do misy si dáme maslo, rum, vanilkový cukor, panák rumu, štyri žĺtky a poriadne vyšľaháme.
V druhej mise si zmiešame tvaroh a práškový cukor. Dajte si záležať pri miešaní, aby sa cukor roztopil a tvarohová zmes bola tekutá skôr kašovitá.
Túto zmes pridáme do prvej misy k maslu, žĺtkam, cukru a rumu. opäť všetko spolu vyšľaháme.
Bielka si so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh musí byť tak tuhý, že po preklopení misky nepôjde von. Musíte ho vyberať varechou alebo lyžicou.
Tento sneh si pomaly vmiešame ku už vyšľahanému cestu.
Silikónovú formu si opláchneme v studenej vode a vylejeme do nej cesto.
Tí ktorí nemajú silikónovú formu musia formu vymazať maslom a posypať kokosom, alebo strúhankou.
Prikryjeme alobalom a dáme do vyhriatej trúby na 160 stupňov piecť na 45 minút.
Po uplynutí trištvrte hodiny alobal odstránime a dopekáme ešte pätnásť minút.
Špajdlou skúsime, či je bábovka upečená, ak by ešte lepila pridajte postupne zvyšný čas.
Po dopečení formu vytiahnite a na tanieri, alebo plechu obráťte hore nohami, prikryte vlhkou utierkou a nechajte vychladnúť. Po pol hodinke, môžete vyklopiť. Mne sa však z formy bábovka vyklopila sama.
Výsledkom bude dokonalá šťavnatá bábovka.
Poznámky:
Dodržte postup, ktorý som uviedla. Pečenie pod alobalom má svoj význam. Taktiež správne oddeliť žĺtka od bielok. Sneh musí byť tuhý nie tekutý, treba ho do cesta len vmiešať nie zašľahať.
Taktiež dodržte postup pri vychladnutí bábovky.
Veľa šťastia a dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat