Bryndzová polievka

Už niekoľko rokov snívam o bryndzovej polievke. No k uvareniu som sa dostala až teraz. Robievali nám ju v škole a my sme sa jej mohli prejesť. Skúsila som teda recept, ktorý sa veľmi približuje k tomu čo nám v školskej jedálni podávali.

 

 

Potrebujeme:

125 g masla

3 väčšie cibule

6 strúčikov cesnaku

400 ml mlieka

200 ml smotany na varenie

250 g bryndze

10 stredne veľkých zemiakov

2 vajcia

300 g polohrubej múky

Vegeta na dochutenie

Mleté čierne korenie na dochutenie

2 masoxy

 

 

Postup prípravy:

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do posolenej vody.

Nakrájame si cibuľu na jemno a rozlisujeme cesnak a dáme stranou.

Vo vyššej mise si spolu mierne vymixujeme mlieko, smotanu a bryndzu. Dajte pozor, aby sa vám zmes nevyšľahala. Stačí ak sa  bryndza rozpadne a vytvorí sa taká riedka kašička.

Vo väčšom hrnci cca 5 l si  roztopíme maslo, na ktorom si do mäkka osmažíme cibuľku a cesnak.

Keď sa nám zemiaky uvarili, jednu tretinu si dáme stranou do misky. Ostatné zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili vylejeme do hrnca ku cibuli a cesnaku. Necháme zovrieť. Následne odstavíme a ponorným mixérom celú zmes rozmixujeme na krém.

Opäť dáme variť a prilejeme pol litra teplej, nie horúcej vody.

Následne pomaly po častiach vlievame bryndzovú zmes. Ja som to robila tak, že som priliala trošku, premiešala, opäť pridala časť zmesi a premiešala. Nechcela som, aby sa zmes zrazila.

Keď pridáme celú zmes necháme asi desať minút povariť.

Následne ochutíme vegetou, masoxom a korením.

V miske si rozbijeme dve vajíčka, pridáme múku a vypracujeme tuhé cesto na mrveničku. Stranou si odložíme trochu múky, aby sme do nej cesto mohli pováľať.

Nesmie sa totiž lepiť.

Takto pripravené cesto pomaly na najväčšom strúhadle s veľkými okami strúhame na mrveničku. Ako náhle sa začne lepiť, opäť ponoríme cesto do múky, aby vrch nelepil a ďalej strúhame.

Takto pripravenú mrveničku pomaly nasypeme do polievky a necháme prevariť, aby sa mrvenička v polievke uvarila.

Keď bude mať optimálnu chuť, teda nebude sa lepiť ani vo vnútri nebude tvrdá, pridáme zemiaky, ktoré sme si odložili stranou. Zamiešame a máme hotovo.

 

 

Poznámky:

Buďte opatrní pri vlievaní bryndzovej zmesi, aby sa polievka nezrazila.

Pri mrveničke musíte často cesto múčiť, aby sa pri strúhaní nelepilo.

Mrveničku dávajte do polievky pomaly a zamiešavajte ju.

Ak nechcete aby sa vám maslo v hrnci pripálilo pri rozpúšťaní, roztopte si ho v mikrovlnke. Bude to bezpečnejšie.

Tak prajem dobrú chuť.   

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Donutky s donutkovača

Paradajková omáčka s mäsovými guličkami

Domáca pizza