Bryndzová polievka
Už niekoľko rokov snívam o bryndzovej polievke. No k uvareniu som sa dostala až teraz. Robievali nám ju v škole a my sme sa jej mohli prejesť. Skúsila som teda recept, ktorý sa veľmi približuje k tomu čo nám v školskej jedálni podávali.
Potrebujeme:
125 g masla
3 väčšie cibule
6 strúčikov cesnaku
400 ml mlieka
200 ml smotany na varenie
250 g bryndze
10 stredne veľkých zemiakov
2 vajcia
300 g polohrubej múky
Vegeta na dochutenie
Mleté čierne korenie na dochutenie
2 masoxy
Postup prípravy:
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do posolenej vody.
Nakrájame si cibuľu na jemno a rozlisujeme cesnak a dáme stranou.
Vo vyššej mise si spolu mierne vymixujeme mlieko, smotanu a bryndzu. Dajte pozor, aby sa vám zmes nevyšľahala. Stačí ak sa bryndza rozpadne a vytvorí sa taká riedka kašička.
Vo väčšom hrnci cca 5 l si roztopíme maslo, na ktorom si do mäkka osmažíme cibuľku a cesnak.
Keď sa nám zemiaky uvarili, jednu tretinu si dáme stranou do misky. Ostatné zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili vylejeme do hrnca ku cibuli a cesnaku. Necháme zovrieť. Následne odstavíme a ponorným mixérom celú zmes rozmixujeme na krém.
Opäť dáme variť a prilejeme pol litra teplej, nie horúcej vody.
Následne pomaly po častiach vlievame bryndzovú zmes. Ja som to robila tak, že som priliala trošku, premiešala, opäť pridala časť zmesi a premiešala. Nechcela som, aby sa zmes zrazila.
Keď pridáme celú zmes necháme asi desať minút povariť.
Následne ochutíme vegetou, masoxom a korením.
V miske si rozbijeme dve vajíčka, pridáme múku a vypracujeme tuhé cesto na mrveničku. Stranou si odložíme trochu múky, aby sme do nej cesto mohli pováľať.
Nesmie sa totiž lepiť.
Takto pripravené cesto pomaly na najväčšom strúhadle s veľkými okami strúhame na mrveničku. Ako náhle sa začne lepiť, opäť ponoríme cesto do múky, aby vrch nelepil a ďalej strúhame.
Takto pripravenú mrveničku pomaly nasypeme do polievky a necháme prevariť, aby sa mrvenička v polievke uvarila.
Keď bude mať optimálnu chuť, teda nebude sa lepiť ani vo vnútri nebude tvrdá, pridáme zemiaky, ktoré sme si odložili stranou. Zamiešame a máme hotovo.
Poznámky:
Buďte opatrní pri vlievaní bryndzovej zmesi, aby sa polievka nezrazila.
Pri mrveničke musíte často cesto múčiť, aby sa pri strúhaní nelepilo.
Mrveničku dávajte do polievky pomaly a zamiešavajte ju.
Ak nechcete aby sa vám maslo v hrnci pripálilo pri rozpúšťaní, roztopte si ho v mikrovlnke. Bude to bezpečnejšie.
Tak prajem dobrú chuť.
Komentáře
Okomentovat