Banánovo čokoládová roláda
Opäť sme sa posunuli o level ďalej. Nikdy by som neverila, že sa nám také niečo podarí upiecť.
Poradila skúsená Zuzka a mohlo sa ísť na vec.
Potrebujeme:
Na cesto:
6 vajec
7 lyžíc kryštálového cukru
7 lyžíc hladkej múky
2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva
Na plnku:
1 krémová čokoládová náplň Dr. Oedker
200 ml mlieka
125 g obyčajného masla
2 banány
3 lyžice práškového cukru
Postup prípravy:,
Najprv si vyšľaháme bielka s cukrom do peny.
Pridáme žĺtka a zašľaháme ich.
Následne pridáme múku, kakao a prášok do pečiva a vyšľaháme cesto.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie a cesto naň rozprestrieme.
Rozohrejeme si trúbu na 180 stupňov a pečieme 9 minút.
Po dopečení plech vytiahneme. Cesto zvinieme aj s pečiacim papierom do roličky a necháme na plechu vychladnúť.
Plnka:
Mlieko s cukrom rozmiešame a pridáme práškovú náplň. Šľaháme zhruba štyri minúty na najvyšší výkon, kým nám nevznikne hustý nadýchaný krém.
Ak by ste však chceli mať maslovú verziu, pridáte doň i maslo, tak ako sme to urobili my a šľaháte ešte dve minúty.
Banány si nakrájame na drobno a pridáme ich do náplne. Opäť vyšľaháme. Banány sa tak stanú súčasťou krému.
Napĺňanie rolády:
Rozvinieme si opatrne zmotanú roládu do pôvodného stavu aj s papierom.
Na cesto pomaly pridávame náplň. Dajte pozor, aby ostalo miesto od okrajov z boku aj zozadu a z predu. Plnka sa môže posúvať, aby vám nevytiekla von. Nechajte miesto tak štyri až päť centimetrov.
Keď plnka pokrýva celé cesto okrem okrajov, začneme zvinovať od horného okraja do rolády. Jemne odlepíme cesto od papiera a pomaly aj s plnkou už zmotávame. Pracujeme opatrne, aby sa cesto neprilepovalo na papier a rovnomerne sa od neho oddeľovalo. Rolujeme rovnomerne až do konca. Okraje rolády zatlačíme dovnútra tak, aby plnka nevytiekla.
Bude možno treba, aby vám niekto ten papier pri zavinovaní rolády držal na hornom okraji. Bude sa vám tak lepšie pracovať.
Zavinutú roládu opatrne nadvihneme a premiestnime na tanier, alebo iný podklad.
Papier na pečenie odstránime z plechu a roládu dáme vychladiť do chladničky. Prikryte ju alobalom, aby nevyschla.
Poznámky:
Cesto šľahajte postupne najprv bielka, žĺtka a následne až ostatné sypké suroviny.
Cesto je upečené vtedy ak pod prstami jemne pruží. Áno je šialené sa dívať rukou do plechu, ale inak nemáte šancu ako to zistiť.
Nemajte strach, cesto sa pri rolovaní ak je správne upečené nezlomí.
Je totiž pružné a elastické natoľko, aby sa dalo zvinúť a rozvinúť.
Pri oddeľovaní od papiera však dajte pozor, aby sa papier príliš nelepil a neurobili ste si do cesta dieru.
Ak vás ešte neprešla odvaha, poďte túto skvelú roládu vyskúšať.
Komentáře
Okomentovat