Báleš na plech
Potrebujeme:
500 g múky (pol na pol hladká a polohrubá)
21 g droždia (pol kocky)
3 deci mlieka
20 g masla
1 lyžica cukru
Soľ
Olej na potretie
Na ochutenie:
Kečup
Cesnak
Korenie na pizzu
100 g strúhaného syra.
Postup prípravy:
Z trochy mlieka, cukru a kvasníc necháme vzísť kvások. Vo väčšej mise si potom zmiešame kvások s múkou a maslom. Pridáme soľ, poriadne premiesime. Vypracujeme cesto a necháme hodinu kysnúť. Počas kysnutia jeden, dva krát cesto premiesime. Je potrebné ho pokvapkať olejom a následne premiesiť. Ja som to urobila asi dva krát. Po vykysnutí si vymažeme plech maslom a posypeme troškou múky. S naolejovanými rukami potom naťahujeme cesto na plech tak, aby ho celý vyplnil. Na cesto poukladáme, čo máme radi. Ja som si urobila pesto s kečupu, cesnaku a korenia na pizzu. Je ale jedno, čo na vrch slaného báleša dáte, či už pokrájaný salám, alebo kyslú smotanu, rascu, či cesnak.
Takto pripravený plech dáme do trúby. Pečieme 25 minút na 180 stupňov. Po dopečení koláč posypeme strúhaným syrom a necháme tri minúty zapiecť. Ja už som trúbu vypla a nechala len tri minúty dôjsť. Tento koláč jedávame ku šošovicovej alebo fazuľovej polievke.
Komentáře
Okomentovat